24 березня в "Клубі..." продовжували згадувати  Антоніо Вівальді. Сьогодні ми обговорювали опери великого композитора.

У 1713 р. Вівальді написав трьохактну оперу «Оттон на віллі», прем’єра якої відбулась на сцені венеціанського театру. Постановка мала значний успіх. У 1714 р. композитор створив оперу «Роланд, уявний божевільний» на лібрето Граціо Браччьолі, що була вільною переробкою відомої поеми «Шалений Роланд» італійського поета Людовіко Аріосто. Згодом з’являється дві ораторії на латинські тексти, «Мойсей, бог фараонів» (1714 р.) і «Юдиф торжествуюча» (1716 р.).

Період із 1713 по 1718 рр. дослідники вважають найпродуктивнішим етапом у творчості композитора: за п’ять років було створено 8 опер, серед яких «Нерон, що став Цезарем», «Коронація Дарія», «Сталість, торжествуюча над любов’ю і ненавистю», «Скандербег» та ін.

У 1723 р. відбулась перша поїздка Вівальді до Риму і постановка опери «Геркулес на Термодонте». Наступного року він знову відвідав Рим для участі в прем’єрі опери «Джустіно». «Чеснота, торжествуюча над любов’ю і ненавистю»), представлена тоді ж на римському карнавалі, завершила тріумфальний успіх творів композитора в Римі, виступ у якому вважався серйозним випробуванням для будь-якого музиканта.

Антоніо Вівальді зробив істотний внесок у рoзвиток інструментувaння, він першим застосувaв гобої, вaлторни, фаготи та інші iнструменти як самостiйні, а не дублюючі. Є автором 90 опер, у тому числi «Роланд Несaмовитий», «Нерон, що стaв Цезарем», «Коронaція Дaрія», «Обмaн, що тріумфує в любoві», «Фарначе», «Олімпiада», «Гризельдa», «Арістiд», «Ферасп», понад 500 концертів, 56 світських кантат, 465 концертів. Один з найвідоміших творів композитора — перші 4 концерти циклу «Чотири пори року».

 

    

 

Переглядів: 386 | Додав: cbstolstogo | Дата: 24.03.2018 | Коментарі (0)

До 155-ої річниці від дня народження Володимира Вернадського - славетного сина українського народу, вченого-енциклопедиста, видатного мислителя сучасності, центральна міська бібліотека презентувала книжкову виставку «Перший президент Української Академії наук — Володимир Вернадський».

Ім’я цієї людини зіркою першої величини сяє на світовому небосхилі науки. Заслуги Вернадського перед Україною і всім світом важко перелічити. Вернадський – основоположник багатьох нових наук, творець революційного вчення про біосферу і ноосферу, організатор і перший президент Національної академії наук України. Впродовж багатьох років життя він був флагманом науки, своїм могутнім інтелектом прокладав нові магістральні шляхи пізнання Всесвіту і законів розвитку цивілізації. Життя Володимира Івановича Вернадського завжди було пов'язане з Україною.

  

 

 

 

Переглядів: 664 | Додав: cbstolstogo | Дата: 19.03.2018 | Коментарі (0)

 Одним з перших, хто збагнув значення перекладу кращих зразків світової літератури був П.О.Куліш. Значний внесок у доробок української перекладної літератури становлять Кулішеві переклади творів В. Шекспіра. Саме перекладацькій діяльності Пантелеймона Олександровича і була присвячена Літературна година, підготовлена працівниками бібліотеки ім. Л.Толстого для членів клубу ''Insight into English''. Під час заходу присутні ознайомились з перекладами Куліша творів В.Шекспіра та спробували самі здійснити переклади творів світового класика.

 

 

Переглядів: 597 | Додав: cbstolstogo | Дата: 19.03.2018 | Коментарі (0)

17 березня - нова  зустріч у  Кіноклубі медіапросвіти з прав людини Docudays UA. Сьогодні ми дивилися фільм ізраїльської режисерки Ліат  Мер "Ув'язнені".

Події фільму відбуваються у жіночій тюрмі «Неве Тірза», що розташована у центральній частині Ізраїля. Очима трьох героїнь – іудейки, мусульманки і християнки — глядачі фільму спостерігатимуть дворічну історію взаємин співкамерниць, а також стосунків  увя'знених жінок і тюремної охорони. В межах крихітних камер досліджується етнічна різноманітність. Ці жінки відгороджені й закриті від суспільства, а також від самих себе. Міцні й водночас уразливі відносини між ув’язненими і персоналом тюрми, а також стосунки в’язнів між собою сповнені загальною недовірою і, разом з тим, взаємоповагою.

Незважаючи на різне віросповідання, у дівчат дуже схожі долі та характери. І не можна однозначно сказати, яким буде у них життя поза гратами. Чи справді роки,  проведені у в'язниці, будуть найкращими у їхньому житті, як сказала одна з героїнь фільму, чи можливо їх чекає більш щасливе життя. Але те, що  ці роки  вони запам'ятають назавжди  -  не викликає сумнівів.

І знову обговорення фільму було дуже емоційним . Висувались різні припущення щодо того, що може стати причиною правопорушень, які приводять молодих людей у в'язницю? Не було одностайних відповідей і на питання, що чекає героїнь фільму  в майбутньому. Чи схожі тюрми нашої країни і тюрми Ізраїлю?  І якщо зважити на умови перебування, у кого більше шансів на виправлення? 

 Найбільш вірогідною причиною  потраплянння за грати присутні назвали  умови, в яких живе та виховується молодь.Тому старшому поколінню, батькам та вихователям, потрібно зробити все, щоб  ці умови були максимально придатними, а  також формувати у дитини життєві цінності.

  

 

 

Переглядів: 401 | Додав: cbstolstogo | Дата: 17.03.2018 | Коментарі (0)

Цими днями  виповнилося 340 років з Дня народження італійського композитора Антоніо Вівальді і тому сьогоднішня зустріч в "Клубі ..." була присвячена саме йому.

Анто́ніо Лучіо Віва́льді ( 4 березня 1678ВенеціяВенеціанська республіка — 28 липня1741ВіденьГабсбурзька монархія) — італійський композиторскрипаль-віртуоз, римо-католицький священик, автор більш як сорока оперкантатораторій, творець жанру сольного інструментального концерту. Вважається одним з композиторів, що почали розвивати музику бароко до стилю імпресіонізму. За життя отримав широке визнання по всій Європі. Майстер ансамблево-оркестрового концерту — кончерто гроссо. Вівальді в основному відомий завдяки своїм інструментальним концертам, особливо для скрипки. Одними з найвідомих його робіт є чотири концерти для скрипки «Чотири пори року», що входять до циклу «Спір гармонії із винаходом».

Багато з його композицій написані для жіночого музичного ансамблю при монастирі лікарні милосердя «Оспедале делла П'єта» (італ. Ospedale della Pietà), де він був висвячений в сан католицького священика і працював в періоди з 1703 по 1715 і з 1723 по 1740. Також мали успіх пишні постановки опер Вівальді у ВенеціїМантуї і Відні. Після зустрічі з імператором Карлом VI Вівальді переїхав до Відня, сподіваючись на просування по службі. Однак імператор помер незабаром після прибуття Вівальді, а сам композитор помер менш ніж через рік в злиднях.

  

 

Переглядів: 471 | Додав: cbstolstogo | Дата: 10.03.2018 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 144 145 146 147 148 ... 235 236 »
Вітаю Вас, Гість!
Неділя, 05.05.2024