Міжнародний День балету святкується 29 квітня, в день, коли народився французький балетмейстер Ж. Новерр - «батько сучасного балету», тому і зустріч в "Клубі..." була присвячена саме балету, точніше найкращим балетним постановкам світу.

Балет— вид сценічного мистецтва, танцювальна театральна вистава, в якій музика поряд з танцем відіграє важливу роль у розвитку сюжету і створенні відповідного настрою; синтетичний вид сценічного мистецтва, в якому зміст вистави розкривається в основному засобами танцю, міміки і музики. Балет, найвищий ступінь хореографії, в якому танцювальне мистецтво піднімається до рівня музично-сценічного шоу, виник як придворно-аристократичне мистецтво набагато пізніше за танець, в XV-XVI столітті. 

Світові сцени бачили безліч балетних постановок за мотивами шедеврів літератури на музику геніальних композиторів.

«Жизель» - «фантастичний балет» у двох актах французького композитора Адольфа Адана на лібрето Анрі де Сен-Жоржа, Теофіля Готьє та Жана Кораллі за легендою, переказаною Генріхом Гейне. Прем'єра балету відбулась 28 червня 1841 в Гранд-Опера та мала величезний успіх. 

«Баядерка» — балет в чотирьох діях і семи картинах з апофеозом балетмейстера Маріуса Петіпа на музику Людвіга Мінкуса. Літературним джерелом балету «Баядерка» є драма індійського класика Калідаси «Шакунтала» і балада В. Ґете «Бог і баядерка».

"Сон літньої ночі"  - композитор -  Фелікс Мендельсон, хореограф - Фредерік Аштон. «Сон літньої ночі» — комедія Вільяма Шекспіра у 5 актах. Музичний супровід до п'єси написав у 1826 році Фелікс Мендельсон. Дві найвідоміші балетні постановки були створені в 60-і роки.

"Калігула" - балет на музику А.Вівальді. Надихнувшись історією про римського імператора, який у свідомості суспільства є втіленням манії величі, Ніколя Ле Ріш долає загальноприйняті кліше і створює багатий і суперечливий образ Калігули, досліджуючи його внутрішній світ. У балеті використовується музика  з циклу «Пори року» А. Вівальді,  вона передає невблаганний хід часу, а блискуча сучасна хореографія передає поезію і жорстокість натури римського імператора. Постановочні і світлові ефекти створюють на сцені неповторне видовище.

Створення першого українського балету «Пан Каньовський» М. Вериківського (балетмейстер В. Литвиненко, Харків, 1930) поклало початок самобутньому українському національному балету. Творча лінія «Пана Каньовського» була продовжена в балеті "Лілея" К. Данькевича (балетмейстер Галина Березова, Київ, 1940).

  

 

 

Переглядів: 531 | Додав: cbstolstogo | Дата: 21.04.2018 | Коментарі (0)

Publik Organization «Necessary People»

 

Громадська організація

«Потрібні Люди»

 

 

14 травня 2018 року о 12.00 в приміщенні Шосткинської Центральної бібліотеки ім.Л.Толстого, відбудеться відкриття

міського конкурсу - фотовиставки «В світі усе починається з мами»,

присвяченого Дню Матері та Дню Сім’ї.

 

До участі в конкурсі приймаються фотороботи в наступних номінаціях:

 

І номінація -  «Багатодітна мама»

У вас не одна дитина, а кілька? Тоді ця номінація — для вас! Запрошуємо до участі багатодітних мам. Розкажіть, як вам вдається справлятися з усіма турботами.

ІІ номінація -  «Рости моє деревце з міцного коріння»

Ви маєте велику дружню родину, що складається з кількох поколінь? Ця номінація відображає ієрархію родинних зв’язків, розкриває роль родинного кола, сімейних свят і традицій у житті Вашої сім’ї.

ІІІ номінація - «Прилетів лелека»

Вагітність - прекрасна пора передчуття дива, очікування появи на світ маленької людини, вашої частинки. Ця номінація про дев'ять місяців суцільних емоцій, які назавжди залишаться в пам'яті як найщасливіший період Вашого життя!

 

Формат заходу:

  1. учасники – мешканці міста Шостка незалежно від віку;
  2. від кожного учасника може бути представлена лише 1 робота в будь-якій номінації;
  3. фото представляється в жанрово-портретному стилі;
  4. формат робіт - А4 (на фотопапері) без рамки;
  5. до фотографії додається анкета учасника (прізвище, ім’я, навчальний заклад, клас, контактний телефон).

 

У кожній номінації визначаються по 3 переможця (І, ІІ, ІІІ місце).

 

Роботи приймаються з 06 до 12 травня 2018 року за адресою: м. Шостка, вул. Миру, 11 (ЦБС Толстого).

 

Примітка: всі фотороботи мають відображати тільки членів родини учасника конкурсу.

 

За додатковою інформацією звертатися за телефоном +38 067 323 86 02.

 

 

Переглядів: 1045 | Додав: cbstolstogo | Дата: 18.04.2018 | Коментарі (0)

 

13 квітня в центральній міській бібліотеці ім. Л. Толстого відомий український письменник і журналіст Євген Положій презентував шосткинцям  свої романи «Іловайськ» та «5 днів. 5 секунд».

У книзі «Іловайськ» шістнадцять новел, пов’язаних великою трагедією – загибеллю сотень українських воїнів під Іловайськом. В основі роману –  розповіді понад 70 учасників тих трагічних подій, їх неймовірні історії.

 «5 днів. 5 секунд» більш детально розкриває події та характери деяких героїв «Іловайська». «Це продовження життя загиблих у слові і нашій пам’яті», – зазначив автор.

Під час зустрічі відбувся перегляд документального фільму «Чорні тюльпани Донбасу», автором якого є волонтер місії «Чорний тюльпан» Юрій Коваленко з м. Глухів. Він десятки разів разом з іншими волонтерами їздив у зону АТО, щоб знайти та повернути додому загиблих у збройному конфлікті на сході України.

«Наразі нам вдалося знайти та переправити на нашу територію близько 840 загиблих воїнів АТО. Особистий мій рахунок – 154. Без нашої місії близько 90 відсотків загиблих ніколи не були б перепоховані», – озвучив сумну статистику Юрій. Він розповів про пережите, про набутий  досвід, відповів на запитання небайдужих відвідувачів заходу.

«Ми сьогодні побачили і почули надзвичайно вражаючі факти цієї страшної війни.  Треба мати величезну мужність, щоб написати про долі бійців, а ще більшу – щоб брати участь у пошуках зниклих безвісти, поверненні на рідну землю загиблих. Це дуже потрібна місія», – зазначив міський голова Микола Нога.

Зустріч пройшла в дружній атмосфері небайдужих людей й дала можливість поспілкуватися та згадати про жорстокі події серпня 2014 року на сході України.

У бібліотеках міста є примірники роману, тож читачі можуть познайомитися з книгою про ціну людського життя і ціну людяності.

 Шосткинці скористалися можливістю придбати книги з автографом автора, а декілька примірників будуть подаровані воїнам АТО, добровольцям, батькам загиблих героїв.

  

  

  

 

 

 

 

 

Переглядів: 516 | Додав: cbstolstogo | Дата: 14.04.2018 | Коментарі (0)

Напередодні Великодня мова в "Клубі..."  йшла про музичні твори на біблійну тематику. Ми обговорювали декілька творів вітчизняних і зарубіжних композиторів.

"Мойсей" — опера Мирослава Скорика на дві дії, лібрето Богдана Стельмаха та Мирослава Скорика за однойменною поемою Івана Франка. Прем’єра відбулася 23 червня 2001 року у Львівському оперному театрі. Прем’єру було  приурочено до — візиту Папи Римського Івана Павла II до України, що відбувався 23-27 червня 2001 року.

«Набукко», або «Навуходоносор» - опера Джузеппе Верді в 4 діях на лібрето Т. Солера, заснована на подіях, описаних в Біблії. (Набукко - скорочена італійська інтерпретація імені царя Навуходоносора II).  У ній розповідається про бідування євреїв, про їх полонення вавилонянами, а потім відпущення на батьківщину царем Вавилона Навуходоносором.

Прем'єра відбулася 9 березня 1842 року в театрі «Ла Скала» в Мілані. До складу опери входить знаменитий «хор євреїв» Va, pensiero, sull'ali dorate - «Лети, думка, на золотих крилах».

«Саломея» — музична драма Ріхарда Штрауса в одній дії за однойменною драмою Оскара Уайльда в перекладі Хедвіг Лахмана. Прем'єра відбулася в Дрездені, 9 грудня 1905 року під керуванням Е. фон Шуха.

Біблійний розповідь про царювання імператора Галілеї і Переї Ірода Антипа міститься в Євангеліях (від Матвія, гл. 14; від Марка, гл. 6; від Луки, гл. 3) і підтверджується історичними хроніками Йосипа Флавія і інших давньоримських авторів. 

«Самсон і Даліла»  - опера Каміля Сен-Санса в трьох діях на старозавітний сюжет (Книга Суддів, XVI). Лібрето - Фердинанд Лемер. Перша постановка - Веймар, 2 грудня 1877 в німецькому перекладі, в театрі герцога. Найпопулярніша опера композитора, єдина не сходить зі сцен сучасних оперних театрів.

«Ісу́с Христо́с — суперзі́рка»  — рок-опера, музику до якої написав Ендрю Ллойд Веббер, а слова — Тім Райс. Твір описує останній тиждень життя Ісуса Христа і зраду його учня Юди Іскаріота.

Прем'єра відбулася у 1970 році та викликала багато дискусій у суспільстві. Твір починається Входом Господа у Єрусалим а завершується розп'яттям Христа. Опера описує біблійні події, не дотримуючись ортодоксальних церковних традицій. Головну увагу зосереджено на протиставленні поглядів Ісуса та його учня — Юди. Юда Іскаріот

  

 

 

Переглядів: 406 | Додав: cbstolstogo | Дата: 07.04.2018 | Коментарі (0)

Напередодні Великодня, одного з найбільших й найшанованіших християнських свят, у центральній міській бібліотеці відкрилася духовно - мистецька виставка «Весна іде, наповнена чудес – Христос Воскрес!»

Традиційні писанки, плетені кошики і корзинки, вишиті серветки та рушники, ікони, великодні прихватки… Загалом на виставці представлено  127 творчих робіт 49 учасників.

Великодня виставка щорічна, але майстри не перестають дивувати, приносячи кожен раз щось нове у свої роботи, з року в рік вдосконалюючи свою майстерність.

Серед учасників –  знані та відомі в місті майстри, також юні митці: вихованці зразкової студії образотворчого мистецтва «Мальви» (керівник Тетяна Михайличенко) та учасники гуртка «Художня вишивка» (керівник Наталія Буцик) Центру естетичного виховання, вихованці НВК с. Івот (керівник Наталія Великодня). Яскраві і веселі композиції, виконані в техніці айріс фолдінг, представили вихованці  гуртка «Майстринька», який діє при Ображіївській бібліотеці (керівник Галина Бєлокоз).

Вперше на виставці представила оригінальні пасхальні прихватки  у техніці печворк майстриня Любов Бузовська.

Тож запрошуємо жителів та гостей міста відвідати виставку чудових  робіт на пасхальну тематику.

Виставка  працюватиме з 3  по 30 квітня з 10.00 до 18.00.

  

  

  

 

 

 

Переглядів: 525 | Додав: cbstolstogo | Дата: 03.04.2018 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 142 143 144 145 146 ... 235 236 »
Вітаю Вас, Гість!
Четвер, 25.04.2024