Писанка – символ Сонця, життя, любові і краси, весняного відродження, добра, щастя, радості. Українська писанка не втрачає своєї популярності, наповнюється новими барвами нашого життя і залишається цінним надбанням української національної культури.

Чимало українських писанкарів на писанках пишуть крилаті вислови видатних українців, щонайперше, Тараса Шевченка, Василя Симоненка, Ліни Костенко. Так, писанкарка Марія Бойчук пише цікаві писанки кольоровим воском з портретами Івана Франка, Лесі Українки, Василя Стуса і під цими портретами подає їхні цитати. Одна з таких її писанок з портретом Михайла Грушевського та його афоризмом написана на страусиному яйці і міститься в експозиції музею Михайла Грушевського у Львові.

Звичайно, приємніше виготовляти писанки для своїх рідних самим – це як вишити дитині сорочку. За традицією розпочинали писати писанки з другої половини Великоднього посту, а найбільше їх виготовляли у четвер і п’ятницю перед Пасхою. Вірили, що писанка вийде гарною лише тоді, коли під час її виготовлення поруч не буде нікого стороннього, тому розписували великодні яйця переважно на самоті. Наші предки робили писанки вночі, коли всі справи були пороблені і нічого не відволікало.

Ловіть лайфхаки. Стануть у нагоді.

Як зробити двокольорові патріотичні яйця.

Жовтий колір у створенні красивих писанок має позитивні асоціації. Він символізує сонце, тепло та врожай. Тож не дивно, що все це складається у ще одне значення: багатство та достаток.

Блакитний також має досить очікувані асоціації: здоров’я, мирне небо, чисті водойми та повітря.

Отже, беремо натуральні барвники – куркуму та червону капусту. Для фіксації яйця під час фарбування потрібен скотч.

Куркума. Візьміть дві чайні ложки й розведіть окропом, ретельно перемішайте.

Тепер на шийку ємності, де фарбуватиметься яйце, потрібно наклеїти сітку зі скотчу з отвором у центрі. Це необхідно для того, щоб зафіксувати яйце.

Після того як воно стане в "пастку", залийте барвник з куркумою до половини яйця.

Потримайте 30 хвилин. Потім яйце потрібно витягнути та витерти серветкою.

Блакитний колір допоможе отримати червонокачанна капуста.

Потрібно варені яйця натерти листям червонокачанної капусти. У такому випадку можна отримати будь-який відтінок — від небесно-блакитного до насиченого синього.

Приготування настою:

голівку капусти подрібнити, залити водою (0,5 л), додати 6 столових ложок оцту і настоювати 8-10 годин. Процідити настій. Опустити у нього щойно зварені яйця, тримати від 30 хвилин до 3 годин.

Під час висихання колір змінюється просто на очах.

До речі, крашанками розговляються, а писанки не їдять. Їх тримають удома – наприклад, біля ікон, а ще – дарують, із побажаннями здоров’я та кохання.

Спробуємо! Якщо в роботі десь лінія піде не так, не переймайтеся. Все одно вийде шедевр!

  

Переглядів: 198 | Додав: cbstolstogo | Дата: 23.04.2022 | Коментарі (0)

Історії для тих, хто серцем любить Україну.

Така собі дівчина влетіла в суботу в бібліотеку і одразу до нових книжок. Буквально приросла до книжкового розмаїття від Українського інституту книги і готова була забрати з собою всю полицю новинок, але згадала, що вільного часу не так вже й багато, тому поки взяла одну. Як виявилося Єлизавета - волонтерка і енергійна атмосфера життя для неї насолода. А вільний час вона знайде і для цієї книги, і для наступної.

Єлизаветі Кисельовій 18, а благодійність для неї не просто слова. Дитинство та період дорослішання проходило у форматі добрих справ. Займалася хореографією в танцювальному гуртку, в театральному вчилася акторської майстерності. А де мистецтво й творчість – там і концерти, вистави і дуже часто – благодійні. А їх було достатньо, аби чесно зарахувати бали до свого портфоліо.

Війна росії проти України змінила всіх українців, вплинула і на долю нашої Єлизавети. У перші дні війни відчула, що з настроєм не все «ок», розпач потрапив у душу, але затриматися в ній не зміг. Бо вже через пару днів, Єлизавета мчала до волонтерського центру «Шостка». Але по дорозі її хтось обігнав і перша спроба бути корисною не подарувала задоволення. Зате далі розпочалися неймовірні справи, без яких сьогодні свого життя Єлизавета просто не уявляє: «Робота різнобарвна. Зараз пишу пости в соціальних мережах, а через декілька хвилин вже стою на видачі. Займалася всім, що потребувало часу».

Вся Сіверщина добре знає адресу для добрих справ – волонтерський центр «Шостка», який створено групою підприємців та волонтерів. Єлизавета розповідає про неймовірну й колосальну роботу Центру і пишається кожним, з ким вдається вирішувати непрості питання воєнного часу. Єлизавета розповідає: «Працюють тут люди, які були пов’язані з волонтерством завжди. Андрій Сурай, Олександр Ярига, Наташа Ричкова, Наташа Ласкава знають як допомогти людям. Є професійний юрист, компетентний податківець. У команді - неперевершений логіст, який забезпечує оптимальні в умовах часу схеми поставки. Працює чудовий лікар, який консультує, видає ліки та збирає пакунки військовим. Людей достатньо аби допомагати. А ще є супер мега багато бажаючих вступити в волонтерський центр. Телефонують і пропонують конкретну допомогу».

Тут кожен демонструє свої особисті якості: лідерство, таланти, милосердя, комунікабельність, толерантність. Тут також формується волонтерський досвід, як і будь якій іншій сфері діяльності. Єлизавета має також свою персональну валізу досвіду, за місяць навчилася роботи все і знає, як вирішувати усі питання: «Трапляються різні випадки і вирішувати їх треба дипломатично».

Спочатку допомагали всім, хто звертався. Перевагу, звісно, надавали військовим. Не забули й про братів наших менших, роздавали їжу і для них. На сьогоднішній квітневий день зосередилися на категорії військових. Можливо, у списку ще будуть діти, але це питання в процесі вирішення.

Зараз до центру ведуть усі дороги. Волонтерська допомога приходить від благодійних фондів. З різних куточків країни везуть до міста вантажі: Київ, Західна Україна, Польща, Німеччина. Вже з нашого Центру завантажують автівки та відправляють гуманітарний вантаж до Чернігова, Тростянця. Волонтери є в усьому світі, вони на місцях збирають і відправляють допомогу до нашого міста. Якщо чогось не вистачає, тоді волонтери центру шукають потрібне в інтернеті. Був такий випадок, коли до Центру написала дівчина з Києва (родом з нашого міста) і запитала, якої допомоги потребують мешканці громади. «Ліки» - відповіла Єлизавета і вже через деякий час необхідне було доставлене.

З легкістю й простотою завжди поруч проблемність й складність. Єлизаветі згадався такий непростий випадок: «Зателефонувала жінка-переселенка з Новгород -Сіверська. Попросила допомоги. Я дала їй свій телефон, і вже через деякий час номер «завірусився в соцмережах». Вказали мій номер як волонтера по Новгород-Сіверську. Звонили звідусіль. Було понад 40 людей, яким я хотіла допомогти, але більшість відсіялась. Була нелегка розмова з владою міста, прийшли до якогось консенсусу і допомога поїхала до Новгород-Сіверську».

Центр працює не тільки на видачу, він працює й на прийом. Прийом потрібних нашим захисникам речей і слів підтримки та вдячності волонтерам за добру справу. Віддавати набагато приємніше, так вважає пані Оксана, тому щоразу приносить до центру якісь речі. «Дивіться, - каже, - що я вам принесла і дістає вишивку «Доброго вечора. Ми з України».

Волонтером бути цікаво, але не легко і тому час від часу треба переключатися. Єлизавета, наприклад, по життю обожнює медитацію, яка дає їй неймовірні відчуття. За час нашої зустрічі ми ще й переконалися, що волонтер - це людина, яка не тільки вміє все, а й знає все. Така людина — то справжній скарб! #волонтерство, #допомога_людям, #добрі_справи

Переглядів: 267 | Додав: cbstolstogo | Дата: 23.04.2022 | Коментарі (0)

Вітаю Вас, Гість!
Вівторок, 07.05.2024