10:10
Волонтер – це людина, яка вміє все

Історії для тих, хто серцем любить Україну.

Така собі дівчина влетіла в суботу в бібліотеку і одразу до нових книжок. Буквально приросла до книжкового розмаїття від Українського інституту книги і готова була забрати з собою всю полицю новинок, але згадала, що вільного часу не так вже й багато, тому поки взяла одну. Як виявилося Єлизавета - волонтерка і енергійна атмосфера життя для неї насолода. А вільний час вона знайде і для цієї книги, і для наступної.

Єлизаветі Кисельовій 18, а благодійність для неї не просто слова. Дитинство та період дорослішання проходило у форматі добрих справ. Займалася хореографією в танцювальному гуртку, в театральному вчилася акторської майстерності. А де мистецтво й творчість – там і концерти, вистави і дуже часто – благодійні. А їх було достатньо, аби чесно зарахувати бали до свого портфоліо.

Війна росії проти України змінила всіх українців, вплинула і на долю нашої Єлизавети. У перші дні війни відчула, що з настроєм не все «ок», розпач потрапив у душу, але затриматися в ній не зміг. Бо вже через пару днів, Єлизавета мчала до волонтерського центру «Шостка». Але по дорозі її хтось обігнав і перша спроба бути корисною не подарувала задоволення. Зате далі розпочалися неймовірні справи, без яких сьогодні свого життя Єлизавета просто не уявляє: «Робота різнобарвна. Зараз пишу пости в соціальних мережах, а через декілька хвилин вже стою на видачі. Займалася всім, що потребувало часу».

Вся Сіверщина добре знає адресу для добрих справ – волонтерський центр «Шостка», який створено групою підприємців та волонтерів. Єлизавета розповідає про неймовірну й колосальну роботу Центру і пишається кожним, з ким вдається вирішувати непрості питання воєнного часу. Єлизавета розповідає: «Працюють тут люди, які були пов’язані з волонтерством завжди. Андрій Сурай, Олександр Ярига, Наташа Ричкова, Наташа Ласкава знають як допомогти людям. Є професійний юрист, компетентний податківець. У команді - неперевершений логіст, який забезпечує оптимальні в умовах часу схеми поставки. Працює чудовий лікар, який консультує, видає ліки та збирає пакунки військовим. Людей достатньо аби допомагати. А ще є супер мега багато бажаючих вступити в волонтерський центр. Телефонують і пропонують конкретну допомогу».

Тут кожен демонструє свої особисті якості: лідерство, таланти, милосердя, комунікабельність, толерантність. Тут також формується волонтерський досвід, як і будь якій іншій сфері діяльності. Єлизавета має також свою персональну валізу досвіду, за місяць навчилася роботи все і знає, як вирішувати усі питання: «Трапляються різні випадки і вирішувати їх треба дипломатично».

Спочатку допомагали всім, хто звертався. Перевагу, звісно, надавали військовим. Не забули й про братів наших менших, роздавали їжу і для них. На сьогоднішній квітневий день зосередилися на категорії військових. Можливо, у списку ще будуть діти, але це питання в процесі вирішення.

Зараз до центру ведуть усі дороги. Волонтерська допомога приходить від благодійних фондів. З різних куточків країни везуть до міста вантажі: Київ, Західна Україна, Польща, Німеччина. Вже з нашого Центру завантажують автівки та відправляють гуманітарний вантаж до Чернігова, Тростянця. Волонтери є в усьому світі, вони на місцях збирають і відправляють допомогу до нашого міста. Якщо чогось не вистачає, тоді волонтери центру шукають потрібне в інтернеті. Був такий випадок, коли до Центру написала дівчина з Києва (родом з нашого міста) і запитала, якої допомоги потребують мешканці громади. «Ліки» - відповіла Єлизавета і вже через деякий час необхідне було доставлене.

З легкістю й простотою завжди поруч проблемність й складність. Єлизаветі згадався такий непростий випадок: «Зателефонувала жінка-переселенка з Новгород -Сіверська. Попросила допомоги. Я дала їй свій телефон, і вже через деякий час номер «завірусився в соцмережах». Вказали мій номер як волонтера по Новгород-Сіверську. Звонили звідусіль. Було понад 40 людей, яким я хотіла допомогти, але більшість відсіялась. Була нелегка розмова з владою міста, прийшли до якогось консенсусу і допомога поїхала до Новгород-Сіверську».

Центр працює не тільки на видачу, він працює й на прийом. Прийом потрібних нашим захисникам речей і слів підтримки та вдячності волонтерам за добру справу. Віддавати набагато приємніше, так вважає пані Оксана, тому щоразу приносить до центру якісь речі. «Дивіться, - каже, - що я вам принесла і дістає вишивку «Доброго вечора. Ми з України».

Волонтером бути цікаво, але не легко і тому час від часу треба переключатися. Єлизавета, наприклад, по життю обожнює медитацію, яка дає їй неймовірні відчуття. За час нашої зустрічі ми ще й переконалися, що волонтер - це людина, яка не тільки вміє все, а й знає все. Така людина — то справжній скарб! #волонтерство, #допомога_людям, #добрі_справи

Переглядів: 268 | Додав: cbstolstogo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вітаю Вас, Гість!
Вівторок, 07.05.2024