10:12
Великдень-2022. У тренді – патріотичні писанки та крашанки

Писанка – символ Сонця, життя, любові і краси, весняного відродження, добра, щастя, радості. Українська писанка не втрачає своєї популярності, наповнюється новими барвами нашого життя і залишається цінним надбанням української національної культури.

Чимало українських писанкарів на писанках пишуть крилаті вислови видатних українців, щонайперше, Тараса Шевченка, Василя Симоненка, Ліни Костенко. Так, писанкарка Марія Бойчук пише цікаві писанки кольоровим воском з портретами Івана Франка, Лесі Українки, Василя Стуса і під цими портретами подає їхні цитати. Одна з таких її писанок з портретом Михайла Грушевського та його афоризмом написана на страусиному яйці і міститься в експозиції музею Михайла Грушевського у Львові.

Звичайно, приємніше виготовляти писанки для своїх рідних самим – це як вишити дитині сорочку. За традицією розпочинали писати писанки з другої половини Великоднього посту, а найбільше їх виготовляли у четвер і п’ятницю перед Пасхою. Вірили, що писанка вийде гарною лише тоді, коли під час її виготовлення поруч не буде нікого стороннього, тому розписували великодні яйця переважно на самоті. Наші предки робили писанки вночі, коли всі справи були пороблені і нічого не відволікало.

Ловіть лайфхаки. Стануть у нагоді.

Як зробити двокольорові патріотичні яйця.

Жовтий колір у створенні красивих писанок має позитивні асоціації. Він символізує сонце, тепло та врожай. Тож не дивно, що все це складається у ще одне значення: багатство та достаток.

Блакитний також має досить очікувані асоціації: здоров’я, мирне небо, чисті водойми та повітря.

Отже, беремо натуральні барвники – куркуму та червону капусту. Для фіксації яйця під час фарбування потрібен скотч.

Куркума. Візьміть дві чайні ложки й розведіть окропом, ретельно перемішайте.

Тепер на шийку ємності, де фарбуватиметься яйце, потрібно наклеїти сітку зі скотчу з отвором у центрі. Це необхідно для того, щоб зафіксувати яйце.

Після того як воно стане в "пастку", залийте барвник з куркумою до половини яйця.

Потримайте 30 хвилин. Потім яйце потрібно витягнути та витерти серветкою.

Блакитний колір допоможе отримати червонокачанна капуста.

Потрібно варені яйця натерти листям червонокачанної капусти. У такому випадку можна отримати будь-який відтінок — від небесно-блакитного до насиченого синього.

Приготування настою:

голівку капусти подрібнити, залити водою (0,5 л), додати 6 столових ложок оцту і настоювати 8-10 годин. Процідити настій. Опустити у нього щойно зварені яйця, тримати від 30 хвилин до 3 годин.

Під час висихання колір змінюється просто на очах.

До речі, крашанками розговляються, а писанки не їдять. Їх тримають удома – наприклад, біля ікон, а ще – дарують, із побажаннями здоров’я та кохання.

Спробуємо! Якщо в роботі десь лінія піде не так, не переймайтеся. Все одно вийде шедевр!

  

Переглядів: 199 | Додав: cbstolstogo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вітаю Вас, Гість!
Вівторок, 07.05.2024