Олена Валеріївна - автор численних науково-історичних публікацій, її грунтовні краєзнавчі розвідки спрямовані на

вивчення історичного минулого Сіверянського краю, зокрема, Шосткинщини.

Сфера захоплень Олени Валеріївни – досить різнопланова: краєзнавство, історія, генеалогія, поезія, проза.

Її просвітницька діяльність вимірюється вагомим внеском у збереження та популяризацію історичної та

культурної спадщини Поліського краю.

Вона – автор численних науково-історичних публікацій, її грунтовні краєзнавчі розвідки спрямовані на вивчення історичного минулого Сіверянського краю, зокрема, Шосткинщини.

Поетичні твори Олени Кужельної сповнені найщиріших людських почуттів : любов та чуттєвість, захоплення красою природи, пошана до рідної землі.

Її мелодійна поезія знаходить своє продовження у

музиці. Вірші Олени Валеріївни надихають композиторів на створення чудових пісень: «Рідна земля» (музика Елли Римської), «Земле Шосткинська» (музика Ігоря

Чумака); «Осенний романс», «Старі очі, даремно не плачте», «Я нарисую ваш портрет» (музика Олени

Малишко-Березовської).

Народилася і живе Олена Кужельна у місті Шостка. Має досвід роботи вчителя історії, працювала бібліотекарем. Зараз - начальник організаційного відділу

виконавчого апарату Шосткинської районної ради.

Видання відкриває біографічна довідка з книги «Сумщина. Велика спадщина. Краєзнавство» та

поезія О. В. Кужельної зі збірки «Другое измерение».

Возможно, это изображение (1 человек, цветок и текст «олено валеривно! BITAEMO вас 3 ювлеем! життевой енергйй, творчого натхнення, мудрих рішень, великих звершень! нехай кожен день окрилюе й даруе новi̇ сили! здоров'я мицного i завжди хороших новин! 川»)

 

 

Переглядів: 165 | Додав: cbstolstogo | Дата: 06.04.2022 | Коментарі (0)

ШОСТКИНЩИНА ЩОДНЯ О 09.00 ВШАНОВУЄ ПАМ'ЯТЬ ЗАГИБЛИХ ЗАХИСНИКІВ УКРАЇНИ ХВИЛИНОЮ МОВЧАННЯ

ВІЧНА ПАМ'ЯТЬ!!!

Переглядів: 168 | Додав: cbstolstogo | Дата: 06.04.2022 | Коментарі (0)

#МоєНеЗахмарнеБажання #Рівень_Емоційності

До, під час, після - найчастіше вживані слова в лютому-березні цього року в українців. Згадуємо щоразу як було До війни, щодня говоримо про жахіття Під час війни та часто мріємо як буде Після війни. Орієнтуймося на позитив і ділимось думками, планами та мріями. Адже, коли мріємо, наш мозок забуває про події, які відбуваються в реальності. Не забуваймо, мрії мають позитивний ефект для організму і впливають не лише на емоційний, а й фізичний фон.

Приєднуйтесь до ФЛЕШМОБУ, створюйте пости бажань, малюйте свої мрії чи просто пишіть в коментарях. Є НОВИЙ ДЕНЬ, А ЗНАЧИТЬ Є НОВІ ІДЕЇ.

Переглядів: 160 | Додав: cbstolstogo | Дата: 06.04.2022 | Коментарі (0)

19 березня - день народження української письменниці і поетеси Ліни Костенко. Декілька цікавих фактів про легенду сучасності.

У дитинстві мріяла бути льотчицею. Якось вирішила стрибнути з парашутом. Взяла стару мамину парасольку, обідрала чорну тканину (адже парашут повинен бути білим, яким бачила його в небі), натягнула на каркас простирадло. Забралася на горище і, відкинувши драбину, стрибнула … Звичайно, сильно забилася. Але не плакала.

Коли їй було 11 років почалася Друга Світова війна. Ці дитячі спогади вплинули на її творчість, вона багато писала про війну та мир.

У 1946 році опублікувала свої перші шедеври.

1977 рік став вирішальним у житті Ліни Костенко, адже саме тоді вона змогла повернутися до поезії, випустивши книгу «Над берегами вічної ріки». Через кілька років світ побачив роман у віршах «Маруся Чурай». Саме за нього і збірка «Неповторність» поетеса удостоїлася Державної премії України імені Т.Шевченка.

За книгу «Інкрустації», яка була видана італійською мовою, в 1994 році поетеса удостоїлася премії Франческо Петрарки. Але і це ще не все. Через 4 роки Світовий конгрес у місті Торонто нагородив Костенка Почесною медаллю Святого Володимира. На початку нового тисячоліття поетеса стала першим лауреатом премії імені Олени Теліги.

Сьогодні в арсеналі поетеси безліч почесних премій і нагород. Серед них – Відзнака президента України, орден князя Ярослава Мудрого та інші.

2011 році єдиний роман Ліни Костенко 21 століття – це “Записки українського самашедшого” (2010 р.) Роман отримав неоднозначні відгуки аудиторії, але став одним із лідерів продажу серед українських книжок

У 2020 році Український бренд OLIZ випустив лімітовану колекцію хусток «Ліна», присвячену Ліні Костенко у ювілейний для видатної поетеси 2020 рік.

Принтом для хустин став уривок з вірша «Між іншим». Й актуальну цитату з цього твору, співзвучну із сьогоденням, – «Будьте взаємно красивими» – розмістили на виробах.

Переглядів: 175 | Додав: cbstolstogo | Дата: 06.04.2022 | Коментарі (0)

Інформаційна лінія психологічної підтримки на нашій сторінці

Заходьте на сторінку Шосткинської центральної міської бібліотеки і знайомтесь з корисними ресурсами та важливою інформацію щодо підтримки ментального здоров'я.

Онлайн-платформа «Розкажи мені» https://tellme.com.ua/

Фонд «Маша»https://www.instagram.com/masha.foundation/

Чат-бот підтримки для українців Як ти?

Чат-бот організації Марш жінок, де можна знайти психологічну допомогу 24/7

Чат-бот Друг. Перша допомога https://t.me/friend_first_aid_bot

Телеграм-чат Психологічна допомога українцям під час війни

Переглядів: 164 | Додав: cbstolstogo | Дата: 06.04.2022 | Коментарі (0)

«ДОЦЯ» вийшла у 2019, а вже на початку 2020 року ТАМАРА ГОРІХА ЗЕРНЯ та видавчиня ІРИНА БІЛОЦЕРКІВСЬКА презентували «Доцю» у Шосткинській центральній міській бібліотеці.

Книга з гордістю зійшла на книжковий Олімп та справедливо отримала високе визнання: книжковий «Оскар» – премію BBC - 2019. Вона у списках ТОП-30 українських книжок часів Незалежності.

А тепер отримала і найвищу в Україні творчу відзнаку за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва - Шевченківську премію. Премію вручають із 1961 року до Дня народження Тараса Шевченка (9 березня).

Дебют викликав фурор, книга увійшла до шорт- листів усіх літературних премій, що є Україні. Презентації проходили в різних містах України та за кордоном.

Тамара Горіха Зерня написала книгу "Доця" за півтора роки. За фахом - журналістка та перекладачка. За покликанням - волонтерка, патріотка, справжній боєць.

Кожен герой її роману – реальний персонаж, кожен діалог – відбувся насправді, кожна історія – це шокуюча правда, що пробивається через брехню. А назва книги прийшла уві сні, її підказали герої.

Це книга-загадка, бо повсякчас ти стаєш свідком подій на Донбасі, складаєш свою картинку та додумуєш те, що проявляється.

Горді тим, що мали щастя бути з нею разом. До Шостки вона приїздила двічі. Свою другу книгу «Принцип втручання» предствила шосткинським читачам у серпні 2021 року. Для Тамари Шостка – майже рідний дім, адже її батьки проживають на Глухівщині.

Вітаємо щиро лавреатку Шевченківської премії 2022 року! Підтримуємо в усьому! Бажаємо Перемоги всім українцям!

Возможно, это изображение (‎3 человека и ‎текст «‎шевченквська премия- 2022 у номинаци "лтература" за роман "доця" премию отримала наша землячка, справжня патрίотка, талановита письменниця انتام TAMAPA ΓΟΡΙΧΑ зерня стко дебютний роман став справжньою лтературною сенсацею τα став книгою року за версею BBC-2019‎»‎‎)

 

Переглядів: 156 | Додав: cbstolstogo | Дата: 06.04.2022 | Коментарі (0)

Вітаю Вас, Гість!
Вівторок, 07.05.2024