09:27
ЛІНА КОСТЕНКО. За вісім кроків до сторіччя

19 березня - день народження української письменниці і поетеси Ліни Костенко. Декілька цікавих фактів про легенду сучасності.

У дитинстві мріяла бути льотчицею. Якось вирішила стрибнути з парашутом. Взяла стару мамину парасольку, обідрала чорну тканину (адже парашут повинен бути білим, яким бачила його в небі), натягнула на каркас простирадло. Забралася на горище і, відкинувши драбину, стрибнула … Звичайно, сильно забилася. Але не плакала.

Коли їй було 11 років почалася Друга Світова війна. Ці дитячі спогади вплинули на її творчість, вона багато писала про війну та мир.

У 1946 році опублікувала свої перші шедеври.

1977 рік став вирішальним у житті Ліни Костенко, адже саме тоді вона змогла повернутися до поезії, випустивши книгу «Над берегами вічної ріки». Через кілька років світ побачив роман у віршах «Маруся Чурай». Саме за нього і збірка «Неповторність» поетеса удостоїлася Державної премії України імені Т.Шевченка.

За книгу «Інкрустації», яка була видана італійською мовою, в 1994 році поетеса удостоїлася премії Франческо Петрарки. Але і це ще не все. Через 4 роки Світовий конгрес у місті Торонто нагородив Костенка Почесною медаллю Святого Володимира. На початку нового тисячоліття поетеса стала першим лауреатом премії імені Олени Теліги.

Сьогодні в арсеналі поетеси безліч почесних премій і нагород. Серед них – Відзнака президента України, орден князя Ярослава Мудрого та інші.

2011 році єдиний роман Ліни Костенко 21 століття – це “Записки українського самашедшого” (2010 р.) Роман отримав неоднозначні відгуки аудиторії, але став одним із лідерів продажу серед українських книжок

У 2020 році Український бренд OLIZ випустив лімітовану колекцію хусток «Ліна», присвячену Ліні Костенко у ювілейний для видатної поетеси 2020 рік.

Принтом для хустин став уривок з вірша «Між іншим». Й актуальну цитату з цього твору, співзвучну із сьогоденням, – «Будьте взаємно красивими» – розмістили на виробах.

Переглядів: 176 | Додав: cbstolstogo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вітаю Вас, Гість!
Середа, 08.05.2024