15:01
2018 РІК - РІК 100-РІЧЧЯ ЗАПОЧАТКУВАННЯ СУЧАСНОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ

30 травня 2018 року в Україні відзначається 100 років з дня формування української державної служби – ухвалення Закону про урочисту обітницю урядовців і суддів та присягу військових на вірність Українській Державі.

Таким чином Законом від 30 травня 1918 року було закладено один з головних механізмів, що став невід'ємним атрибутом вступу на державну службу – складання присяги: «Урочисто обіцяю вірно служити державі українській, визнавати державну владу, виконувати її закони і всіма силами охороняти інтереси і добробут». При цьому присяга не була лише символом – вона була обов'язковою умовою набуття статусу державного службовця.

Як окремий інститут національної держави державна служба в її нинішньому розумінні (зі статусом державних службовців, урегульованим законом, з уповноваженнями цих посадових осіб на здійснення функцій держави, а також отриманням ними заробітної плати з державного бюджету) з'явилася 1918 року – за Гетьманату Павла Скоропадського, часів спроб у XX столітті побудови на теренах наших земель незалежної Української Держави.

До цієї знаменної дати в центральній міській бібліотеці оформлена виставка «Державній службі України – 100 років».

  

 

 

 

Переглядів: 482 | Додав: cbstolstogo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вітаю Вас, Гість!
П`ятниця, 19.04.2024