14:14
БІБЛІОТЕКАРІ У МІСТІ ЛЕГЕНД

Як кажуть мандрівники: іноді один день, проведений у мандрах, дає більше вражень, ніж декілька років життя вдома. Золотава осінь щороку нам дарує такий день, коли колектив бібліотек Шосткинської громади бере з собою гарний настрій і вирушає у подорож країною.

Найкрасивішої пори року ми святкуємо Всеукраїнський день бібліотек, для подорожей це найкомфортніший період і погода завжди на нашій стороні.

Отак от відразу, викласти світлини з подорожі цього разу не склалося, може то і добре. Бо дуже хотілося зберегти образ Чернігова, його історію, сучасність ще на деякий час, згадувати краєвиди, вікові споруди, чудову розповідь гіда Володимира Пилипенка (до речі, один із найвідоміших у місті) і планувати в думках наступну подорож.

Чернігів - славетне місто, про здобуття якого мріяли вельможні князі, литовці, поляки, росіяни і, навіть, кримські татари. Одне з найбільших міст Європи в 13 ст.

Унікальні архітектурні пам’ятки, монументальні споруди дивують фантастичною архітектурою. На сьогодні відомі залишки щонайменше 5 мурованих храмів та 2 княжих теремів, а до наших днів збереглося п’ять храмів часів Київської Русі.

Гуляючи валом ми порахували гармати, поставлені на лафети, де колись були укріплення фортеці. Тут часто призначають побачення, інколи біля 13-ої, хто не знає скільки їх насправді, ловляться на жарт.

Далі маршрут тривав до Катеринівської церкви, будинку Лизогуба, до найкрасивішого місця Чернігова – Красної площі. А які чудові сквери, бульвари, квіткове розмаїття на клумбах. Оновлення клумб відбувається декілька разів на рік, квіти висаджують відповідно порі року, і так поки площу не вкриє сніг.

Архітектурні споруди минулих століть збереглися добре: поліцейське управління (зараз міська прокуратура) та губернське земство (сьогоднішня облдержадміністрація). З ХХ століття зберігся будинок державного банку (нині міська рада).

Неподалік розташована П’ятницька церква – одна із найвидатніших пам’яток міста. Вона була споруджена наприкінці ХІІ – на початку ХІІІ століття. Ми впустили до серця всю красу Чернігова, комфортність і привітність, зарядилися позитивними емоціями та повезли додому купу чудових вражень і світлин.

Бібліотекарі громади дуже вдячні міському голові Миколі Нозі, начальнику відділу культури і туризму Ігорю Фатуну за сприяння в організації поїздки до славетного міста Чернігова.

                                                                        

                                                          

Переглядів: 198 | Додав: cbstolstogo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вітаю Вас, Гість!
Субота, 27.04.2024