Все те, що «на позитиві» має своє продовження. 15 червня Спортивно-літературний десант «Переможні горизонти» висадився в селі Івот. Проєкт ГО Сила інтелекту та КЗ «Шосткинська публічна бібліотека», який реалізується за фінансовою підтримкою коштів бюджету Шосткинської міської територіальної громади.

Сьогодні ми знімали кіно. Знімальна група, локація, актори - мінімум, який необхідний для зйомок будь-якого відеоролика. Знімальна група - Ярослав Гула, відомий блогер, автор тревел-проєктів «Моя Сумщина», «Моя Україна» і креативний математик. Бібліотекарям також хотілося зафільмувати все, що відбувається на майданчику. Локації - селищні маршрути. Актори – дітлахи, молодь та добра собачка на ім’я Рей (такий собі розумний пес - улюбленець усіх місцевих жителів). Гідами по місцевості також виступили дітлахи.

Ярослав перейшов одразу до справи. Сказав, що хоче більше знати про село і запропонував провести експеримент. Відгукнулися всі, наввипередки стали виголошувати ті місця, де їм цікаво і побігли показувати об'єкти для знімання. Дорослі намагалися не відставати від жвавої юрби, поспішали за ними, щоб не пропустити найцікавішого. А як інакше, деякі з нас тут вперше і хотіли також побачити цікаві місця та краєвиди.

Юне покоління івотчан прагнули показати усі стежини рідного краю, де щодня їх торкаються промені щастя. «Ура! Ми себе у ютубі побачимо», - вигукували діти і знімальний процес не по сценарію набирав обертів.

Отож, ТОП-7 красивих місць села Івот очима дітлахів та молоді для промо ролику. Бібліотека, школа, річка, квіткові клумби, місцевий клуб, церква, історичний меморіал – це ті островки, які стануть для них точкою відліку на шляху дорослішання.

Відкривали для себе Івот. І невеличкий будиночок ще з минулого століття, в якому розмістилась бібліотека. І школа, яка і влітку відкрита для своїх учнів. І будинок культури, де в етнографічному залі зберігаються старовинні вишиті сорочки. І унікальні ляльки - мотанки берегині народних традицій, створені з такою любов’ю. І вікова шафа, де на кожній полиці історія цілих поколінь місцевих жителів. До речі, такі шафи виготовляли лише тут, і як нам розповіли: дівчата, виходячи заміж, обов’язково замовляли таку шафу. Уявляєте, скільки в ній таємниць. Згадали і про Івотську трагедію, бо без знання історії, майбутнього не буде.

«Перлина Україна. На весь світ одна єдина» - cпортивна руханка мала на меті підбадьорити всіх, хто був на галявині біля річки. Так і сталося, Каміла провела її чудово.

Цікавий експеримент та майстер-клас від Ярослава досяг своєї цілі – всі отримали задоволення на всі 100%. А усі герої сьогоднішньої події вже за тиждень в спеціально створеному промо ролику на платформах медіа ресурсів Шосткинської громади. Це буде подарунок Ярослава.

ГО «Сила інтелекту», керівництво і колектив Шосткинської публічної бібліотеки щиро вдячні Ярославу Гулі, що відгукнувся на наше запрошення і провів оригінальний урок по створенню відеороликів.

Приємно знати, що поруч люди, яким це треба. Ми дякуємо директору Івотського НВК Федорченко Наталії Григорівні, викладачам, бібліотекарю бібліотеки-філіалу Олені Сіваєвій за те, що підтримали нашу ініціативу та організували цей захід. Слова вдячності хочемо висловити і нашим захисникам за те, що діти бачать сонце, а ми маємо можливість реалізувати свої проєкти і працювати для громади.

Година активностей на свіжому повітрі, спілкування з молоддю, майстер-клас від відомого блогера, діалоги про прочитані книги і просто приємно проведений час. Було класно і незабутньо!

 

                                                                                     

                                                                                      

 

 

Переглядів: 66 | Додав: cbstolstogo | Дата: 15.06.2023 | Коментарі (0)

Такі зустрічі залишаються у пам’яті надовго. Бо спілкуєшся з людьми, які все своє життя присвячують служінню людям, ідеям, втіленню амбітних проєктів. 14 червня у читальному залі центральної міської бібліотеки відбулася чудова зустріч з українськими публіцистами, істориками, громадськими діячами, активістами українського національно-визвольного руху Віктором Рогом та Геннадієм Іванущенком. А також з українським істориком, архівістом та громадським діячем, співзасновником Центру досліджень визвольного руху та комуністичних голодоморів Олегом Медуницею, депутатом Верховної Ради 7 та 8 скликання, діючим депутатом Сумської обласної ради, Головою Організації Українських Націоналістів. «Українська Держава для нас – найвища цінність. Тому сьогодні завдання номер один – збереження її державності». Ці слова Олега Медуниці стали лейтмотивом зустрічі.

За словами Геннадія Іванущенка, члена Вченої ради Центру досліджень визвольного руху, колишнього директора сумського архіву, котрий опрацьовував архіви ОУН та УПА в Лондоні, минуле століття було для української нації найдраматичнішим часом її боротьби за державну незалежність. Та й сьогоднішня війна росії проти України – це період важких випробувань і період боротьби за саме існування української нації. А ще це час для нас, українців нарешті заглибитись в історію, дізнатися правду про тих, хто відстоював незалежність України у 20 – му столітті. Віктор Рог – головний редактор газети «Шлях Перемоги», директор видавництва «Українська видавнича справа» презентував книги «Росія без маски» Романа Бжеського, збірку Юрія Липи – «Розподіл Росії», «Ієрархія національних пріоритетів» Віктора Рога, «Отаман Степової дивізії» Юрка Степового, «Повстанська абетка» та багато інших. Щиро вдячні авторам та гостям за те, що ці книжки тепер є фонді міської бібліотеки!

Закінчилася офіційна частина, та ще довго спілкувалися у неформальній атмосфері, були й дискусія , і автограф – сесія, і селфі… #книги #зустрічі

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 135 | Додав: cbstolstogo | Дата: 15.06.2023 | Коментарі (0)

Вітаю Вас, Гість!
Середа, 08.05.2024