16:17
"Рожеві сарі" (Docudays UA)

В рамках Всеукраїнського тижня права та  акції «16 днів проти насильства»  в Кіноклубі медіапросвіти з прав людини Docudays UA відбулась чергова зустріч. Сьогодні  ми переглянули документальний фільм "Рожеві сарі" режисерки з Великобританії Кім Лонжинотто

«Життя дівчини жорстоке... Життя жінки дуже жорстоке», – відзначає Сампат Пал, героїня цього фільму-вторгнення у життя надзвичайних жінок. Сампат Пал, як і багатьох інших, молодою дівчиною віддали заміж в родину, де її часто били. Але попри все вона боролась і покинула сім’ю свого чоловіка, зрештою ставши борцем проти поневолення жінок у штаті Уттар-Прадеш. Ще одна героїня фільму, 14-річна бездомна Рекха з касти недоторканих, на третьому місяці вагітності,  не може побратися з батьком своєї майбутньої дитини, бо він належить до вищої касти. Чоловік 15-річної Рену, яку заміж видали батьки, покинув її, і тепер дівчина погрожує накласти на себе руки. Для обох юних дівчат, переляканих і відчайдушних, Сампат Пал – єдина надія. Рожеві сарі – це непохитний і часто кумедний образ таких незвичайних політичних активісток та їхнього харизматичного лідера. Партнер Сампат Пал Бабуй, спостерігаючи, як змінюється вона з часом, не такий упевнений...

Документальний фільм «Рожеві сарі» зачіпає дуже складні та болючі теми гендерної рівності, насильства в сім’ї та порушення прав людини загалом і жінки зокрема.   Цього разу на перегляді фільму в залі були лише  жінки, тому тема була прийнята близько до серця.  Присутні  згадали багато  власних прикрих  історій та історій своїх близьких.

Під час обговорення  фільму були порушені такі питання: Хто винен в тому, що жінка піддається насильству? Що їй робити, якщо вона потрапила в таку ситуацію? Чи можна розраховувати   на державу? Як захистити себе від насильства? До яких громадських організацій можна звертатися в подібних випадках? Чи є насильство в розвинених країнах?

Після обговорення присутні дійшли висновку, що  в країнах Європи та Америки проблему насильства вирішують більш цивілізованим шляхом за допомогою закону. А  в країнах Азії   традиціїї досить  часто превалюють над законом. 

  

 

 

 

 

Переглядів: 575 | Додав: cbstolstogo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вітаю Вас, Гість!
Субота, 04.05.2024