Фільм польської режисерки Анни Бединської «В іншому світі» підняв дуже непрості питання.

У 40-річної Касі двоє дітей-підлітків, щасливий шлюб, її кохає чоловік. Вона високоосвічена представниця середнього, обіймає посаду менеджера. Її життя чудово організоване, вона досягає успіхів у будь-якій справі. Одного дня її спокійне та досконале життя руйнує новина про те, що вона вагітна дитиною з синдромом Дауна. У цей момент вона може вирішити: народити чи зробити аборт. Але їй не подобається жодне з цих рішень. Кожне з них призведе до драматичних наслідків і травм. Камера стежить за нею протягом більш ніж шести місяців, документуючи її душевний стан та емоції. Аж до останньої сцени фільму – пологів.

Кожен, хто мав нагоду переглянути цей фільм, висловив свою думку щодо таких питань: Якими критеріями повинна керуватися жінка, якщо треба зробити  вибір у такій ситуації? Що вона відчуває, коли перед нею постає проблема такого вибору? А які відчуття виникають у чоловіка? І як жити далі, зокрема в нашому суспільстві?

В принципі всі присутні мали спільну думку. Критеріями можуть бути тільки віра і любов. Серед присутніх жінок було більше, тому жіночі почуття приблизно всі розуміли. Це страх, відповідальність, повна відмова від звичного життя. Стосовно чоловіків – жінки були переконані, що тільки один із десяти залишиться в сім’ї і розділить тягар виховання такої дитини.

Чоловіки ж, які переглянули фільм (а їх було значно менше), дотримувалися такої думки, що тільки велика сила любові (у високому розумінні цього слова) і нічого більше може переконати чоловіка виховувати хвору дитину.

Ну, а щодо нашої держави, то тут  зрозуміло:  країна робить тільки перші кроки на шляху розвитку і становлення  інклюзивного суспільства. І нам всім ще багато чого треба зробити, щоб забезпечити гідне життя людям з інвалідністю.

  

 

 

Переглядів: 216 | Додав: cbstolstogo | Дата: 14.03.2020 | Коментарі (0)

Урок-презентація «І генії були дітьми» відбувся у 5-му класі  Шосткинського ліцею-інтернату спортивного профілю і був присвячений творчому спадку Тараса Шевченка.

Діти довідалися багато нового і цікавого про життя і творчість митця  з  розповіді бібліотекарки закладу Лідії Таванець.

 А  бібліотекарка бібліотеки-філії №1 Надія Шамшур  розширила знання учнів про Шевченка – художника. Адже навіть якби Тарас Шевченко не відбувся як  поет, він все одно став би відомим як талановитий  український художник. Поетична спадщина Кобзаря налічує понад 240 творів, а живописна – близько 1200 робіт (олійних картин, акварелей, сепій, офортів, малюнків).

Учні активно відповідали на запитання вікторини, читали вірші Кобзаря. Палкі слова Великого Кобзаря закликають любити свій край, свою Батьківщину.

  

 

Переглядів: 676 | Додав: cbstolstogo | Дата: 12.03.2020 | Коментарі (0)

10 березня 2020 року працівники Сумської обласної наукової бібліотеки зібрали читацьку аудиторію, щоб дізнатися як «Дивитися в минуле і бачити майбутнє». Захід пройшов у рамках «Вернадських читань» за участю доктора економічних наук, професора, завідуючого кафедри економіки Сумського державного університету Леоніда Мельника.
До краєзнавчого скап-спілкування «Машина часу
М. М. Неплюєва» долучилися відвідувачі Шосткинської центральної міської бібліотеки. Цінні експонати 19-го століття представила головний зберігач фондів Шосткинського краєзнавчого музею Тамара Крупеня.
Стародруки минулих століть «Воздвиженская школа колыбель трудового братства. 1885 – 1895», Н. Неплюев «Голос мирянина по поводу предстоящего Собора», «Краткий отчет блюстительницы Крестовоздвиженского трудового братства (1915 г.)» безумовно представляють історичну цінність та вражають своєю унікальністю.
У зустрічі також взяли участь Ямпільська центральна районна бібліотека, Глухівська районна бібліотека.

  

Переглядів: 298 | Додав: cbstolstogo | Дата: 11.03.2020 | Коментарі (0)

Сьогодні 7 березня героїнею нашого "Клуба..." була - Жінка.

Коли ми говоримо про музичний світ, то на думку насамперед спадають  імена чоловіків. Насправді історія музики, як і будь-яка інша, знає і жіночі імена. 

Однією з найбіль відомих жінок-композиторів, ймовірно,  є  Клара Шуман, уроджена Клара Вік — німецька піаністка і композиторка, дружина Роберта Шумана, дочка фортепіанного педагога Ф. Віка.

У свій час вона була більше відомою як піаністка — почавши концертувати з 10 років, вона стала першою виконавицею і пропагандисткою творів свого чоловіка, а також і інших композиторів, зокрема Й. Брамса.

Вона є авторкою ряду фортепіанних п'єс, фортепіанного концерту ля мінор, каденцій до концертів Моцарта й Бетховена, а також низки пісень. Також Клара Шуман була видатною викладачкою і вела клас у Франкфуртській консерваторії.

Емі Біч  – одна з найбільш відомих композиторок в історії американської музики. Музикуванню її навчала мати, а тому, як писати музику Емі навчилася самостійно по книжках. Вона першою серед американських композиторок написала симфонію. А також писала музику для оркестрів, фортепіано, пісні, оперу, та загалом є авторкою близько 152 творів, майже всі з яких були опубліковані.

Полі́на Віардо́, повне ім'я Поліна Мішель Фердинанд Гарсіа-Віардо — французька співачка, педагог та композитор.

Дочка та учениця іспанського співака та педагога Мануеля Ґарсія, сестра Марії Малібран. Виступала у різних театрах Європи та багато концертувала. Особливо талановито виконувала партії Фідес («Пророк» Мейєрбера), Орфея («Орфей та Евридика» Глюка), Розіни («Севільський цирульник» Россіні).

Автор романсів та комічних опер на лібретто Івана Тургенєва, її близького друга. 

Соломі́я Амвро́сіївна Крушельни́цька  — українська оперна співачка, педагог.

За життя Соломію Крушельницьку визнали найвидатнішою співачкою світу. Серед її численних нагород та відзнак, зокрема, звання «Вагнерівська примадонна» XX століття. Співати з нею на одній сцені вважали за честь Енріко КарузоТітта РуффоФедір Шаляпін. Італійський композитор Джакомо Пуччіні подарував співачці свій портрет з написом «Найпрекраснішій і найчарівнішій Баттерфляй».

В сучасній українській традиції входить до переліку найвідоміших жінок давньої та сучасної України.

Флоренс Фостер Дженкінс — американська піаністка і співачка (сопрано), одна з найперших представниць «маргінальної музики», яка стала відомою завдяки повній відсутності музичного слуху, почуття ритму і співочого таланту. Незважаючи на це, саму себе вона вважала неперевершеною вокалісткою (різновид «ефекту Даннінга-Крюгера», коли людина впевнена в тому, що вона талановита чи геніальна, хоча об'єктивно це не так).

    

    

 

 

Переглядів: 445 | Додав: cbstolstogo | Дата: 07.03.2020 | Коментарі (0)

 

З ледь відчутним весняним подихом до нас приходить чудове свято 8 березня. Готуючись нього, вихованці обласного центру соціально-психологічної реабілітації  виготовили листівки своїм мамам та бабусям. А допомагала їм у цьому бібліотекар юнацького відділу Надія Шалда, провівши для дітей майстер-клас зі скрапбукінгу.

  

 

Переглядів: 375 | Додав: cbstolstogo | Дата: 07.03.2020 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 94 95 96 97 98 ... 235 236 »
Вітаю Вас, Гість!
П`ятниця, 26.04.2024