13:50
Клуб шанувальників класичної музики

Сьогодні 7 березня героїнею нашого "Клуба..." була - Жінка.

Коли ми говоримо про музичний світ, то на думку насамперед спадають  імена чоловіків. Насправді історія музики, як і будь-яка інша, знає і жіночі імена. 

Однією з найбіль відомих жінок-композиторів, ймовірно,  є  Клара Шуман, уроджена Клара Вік — німецька піаністка і композиторка, дружина Роберта Шумана, дочка фортепіанного педагога Ф. Віка.

У свій час вона була більше відомою як піаністка — почавши концертувати з 10 років, вона стала першою виконавицею і пропагандисткою творів свого чоловіка, а також і інших композиторів, зокрема Й. Брамса.

Вона є авторкою ряду фортепіанних п'єс, фортепіанного концерту ля мінор, каденцій до концертів Моцарта й Бетховена, а також низки пісень. Також Клара Шуман була видатною викладачкою і вела клас у Франкфуртській консерваторії.

Емі Біч  – одна з найбільш відомих композиторок в історії американської музики. Музикуванню її навчала мати, а тому, як писати музику Емі навчилася самостійно по книжках. Вона першою серед американських композиторок написала симфонію. А також писала музику для оркестрів, фортепіано, пісні, оперу, та загалом є авторкою близько 152 творів, майже всі з яких були опубліковані.

Полі́на Віардо́, повне ім'я Поліна Мішель Фердинанд Гарсіа-Віардо — французька співачка, педагог та композитор.

Дочка та учениця іспанського співака та педагога Мануеля Ґарсія, сестра Марії Малібран. Виступала у різних театрах Європи та багато концертувала. Особливо талановито виконувала партії Фідес («Пророк» Мейєрбера), Орфея («Орфей та Евридика» Глюка), Розіни («Севільський цирульник» Россіні).

Автор романсів та комічних опер на лібретто Івана Тургенєва, її близького друга. 

Соломі́я Амвро́сіївна Крушельни́цька  — українська оперна співачка, педагог.

За життя Соломію Крушельницьку визнали найвидатнішою співачкою світу. Серед її численних нагород та відзнак, зокрема, звання «Вагнерівська примадонна» XX століття. Співати з нею на одній сцені вважали за честь Енріко КарузоТітта РуффоФедір Шаляпін. Італійський композитор Джакомо Пуччіні подарував співачці свій портрет з написом «Найпрекраснішій і найчарівнішій Баттерфляй».

В сучасній українській традиції входить до переліку найвідоміших жінок давньої та сучасної України.

Флоренс Фостер Дженкінс — американська піаністка і співачка (сопрано), одна з найперших представниць «маргінальної музики», яка стала відомою завдяки повній відсутності музичного слуху, почуття ритму і співочого таланту. Незважаючи на це, саму себе вона вважала неперевершеною вокалісткою (різновид «ефекту Даннінга-Крюгера», коли людина впевнена в тому, що вона талановита чи геніальна, хоча об'єктивно це не так).

    

    

 

 

Переглядів: 440 | Додав: cbstolstogo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вітаю Вас, Гість!
П`ятниця, 29.03.2024