Переможно і рішуче до нової кругленької дати. Сьогодні вже 204-й серпневий день урочистостей з нагоди дня народження Пантелеймона Куліша. Ще одні Кулішеві читання перегорнули сторінки життєвої та творчої долі великого земляка, щоб дати нам можливість знову і знову запишатися усіма талантами фундатора українського відродження.

Від Шосткинської центральної міської бібліотеки шанувальники творчості П. Куліша вирушили до Гукова хутора. До ланів, лісу, доріжок та місцинок, які були в долі Куліша … І навколо залунали щирі слова на честь видатного Куліша. А пісні, у виконанні творчого колективу «Зорецвіт», подарували всім хвилини піднесення й гордості і за Куліша, і за Україну, і за наших воїнів.

«Сьогоднішній день ми присвячуємо Пантелеймону Олександровичу. У дитинстві він ходив по цих полях, радів життю, славив Україну. Сьогодні у нас складні часи, але ми будемо святкувати день народження великого Українця», - звернувся до учасників свята мер міста Шостка Микола Нога.

Святкування завершила традиційна хода усіх учасників свята до альтанки на місці Гукова хутора та фотосесія на згадку про ще один день на честь Українця, для якого найбільшою любов’ю у житті була Україна.

«Куліша я відкрила для себе вже в дорослому віці. Поштовхом стали слова Т. Шевченка про роман «Чорна Рада»: «Спасибі тобі, Богу, милий друже мій великий, за твої подарунки і особливо – за «Чорну раду», я вже двічі прочитав, прочитаю і третій раз і все-таки не скажу більш нічого як спасибі». – Чому Куліш сьогодні в темі – Відкриваю Куліша, усвідомлюю величавість України, а разом з тим і пізнаю себе. Дуже рада, що я живу у цій країні, насолоджуюсь цією неймовірною красою», - поділися своїми роздумами піні Зоя. #Пантелеймон_Куліш

  

Переглядів: 105 | Додав: cbstolstogo | Дата: 07.08.2023 | Коментарі (0)

У кожній державі є люди, які залишають глибокий і значимий слід в її історії, без яких важко уявити розвиток науки, культури і всіх інших сфер життя в країні. Найяскравішою зіркою серед них сяє ім’я нашого славетного земляка, генія своєї епохи Пантелеймона Олександровича Куліша.

Найбільша його любов – Україна: задля неї він жив, невтомно та жертовно працював. Повномасштабна війна змушує ще раз оцінити постать Куліша. Саме він пророкував невідворотність її з варварською Росією, країною, що не терпить коло себе вільних людей. Через усе життя наш земляк проніс заповідну мрію про самостійну, вільну державу.

«Я молитись мушу за Україну, за

народну душу.

Вона в мені і житиме вовік», -

стверджує письменник.

Біля музею П. Куліша у 204-й день його народження зібрались мешканці міста, щоб вкотре висловити велику повагу і вдячність славетному земляку. На подвір’ї було створено декілька локацій, в тому числі мистецький пленер за участю учнів школи мистецтв. Цікавинкою його було колективне малювання абстрактної картини, до речі, до цього дійства долучився і мер міста Микола Нога. Зануритись у творчий процес учасникам свята допомогли майстрині, провівши різноманітні майстер класи. До свята долучились дівчата вокального ансамблю «Зорецвіт» Ображіївського будинку культури та працівники ЦЕВ. В своїх відгуках присутні були єдині: «Ми пишаємось своїм земляком». #Пантелеймон_Куліш

  

 

  

 

 

 

 

Переглядів: 193 | Додав: cbstolstogo | Дата: 07.08.2023 | Коментарі (0)

Спілкуватися з друзями завжди легко і приємно, тим більше коли друг знаходиться в іншій країні.

Сьогодні відвідувачі англомовного клубу вели дистанційну розмову зі своїм закордонним другом. Розповідали йому про свої захоплення та інтереси, наші традиції та звичаї, та про події що зараз відбуваються в Україні. Бесіда була жвавою та невимушеною.

Communicating with friends is always easy and pleasant, especially when the friend is in another country.

Today, visitors to the English-speaking club had a remote conversation with their foreign friend. They told him about their hobbies and interests, our traditions and customs, and about the events currently taking place in Ukraine. The conversation was lively and relaxed.

  

 

Переглядів: 119 | Додав: cbstolstogo | Дата: 29.07.2023 | Коментарі (0)

30 липня в Україні відзначається Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми. Він був заснований у 2013 році Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй.

 

У 2022 році багатьом українцям через повномасштабне вторгнення рф довелося покинути рідні домівки і виїхати за кордон. Тому зараз, тема протидії торгівлі людьми, стала неабиякою актуальною.

Багато в кого діти, онуки, родичі і просто знайомі знаходяться зараз в інших країнах. Як не стати жертвами торгівлі людьми та не потрапити у трудове або сексуальне рабство, та на яких умовах треба погоджуватись на працевлаштування, вимушений переїзд, пошук житла, про ситуації в які можна потрапити при пошуках роботи та  "червоні маячки" про які треба пам'ятати. 

Саме ці питання обговорювали сьогодні  на зустрічі в читальному залі Центральної міської бібліотеки.

 

Переглядів: 117 | Додав: cbstolstogo | Дата: 29.07.2023 | Коментарі (0)

Напередодні Дня Української Державності зібралися, щоб поговорити про історію культури нашої країни.

 Культура – це душа та серце українського народу. Саме через культуру тисячоліттями формувалась Українська державність та національна ідентичність. Культура – це і є Україна.

Народні звичаї і традиції - основа, на якій зростає національна свідомість, гідність і самоповага.

Кожний період української державності привносив свої перлини в нашу культуру.

Київська Русь залишила нам у спадок "Слово о полку Ігоревім" – перлину давньоруської художньої літератури, мозаїку, фрески, народно-обрядові та сімейно-обрядові пісні.
Галицько-Волинська держава подарувала нам  іконопис, муровані споруди, гру на музичних інструментах.

За часів Козацької доби культура України отримала українське бароко, театр, козацькі пісні.

В період Центральної ради з'являється українська опера, художня література збагачується новими цікавими іменами, бурхливо розвивалося театральне мистецтво...

Ну, а сучасна культура розповідає світові про українців, про наші головні цінності – свободу і гідність, про нашу боротьбу за незалежність, про наше життя до і після початку повномасштабної війни, говорить про наші здобутки і проблеми та дякує світові за їх щиру підтримку  і співпрацю.

 

 

 

 

Переглядів: 135 | Додав: cbstolstogo | Дата: 24.07.2023 | Коментарі (0)

« 1 2 3 4 5 ... 235 236 »
Вітаю Вас, Гість!
П`ятниця, 26.04.2024