До спортивно-літературного десанту приєднується мистецький. На горизонті - спочатку околиця, а потім і центр сусіднього села. 22 червня ми в Гамаліївці. Здається все тут і всі тут. Пізніше ми дізналися, що саме тут щодня збираються волонтери, активісти і місцева дітвора. Гуртуються задля добрих справ: плетуть маскувальні сітки для наших воїнів. У громадському об♥єднанні «Сучасність» активні всі і дорослі, і молодь.

Проєкт ГО "Сила інтелекту" та Шосткинської публічної бібліотеки "Переможні горизонти" реалізується в рамках програм, розроблених інститутами громадянського суспільства у сфері роботи з дітьми та молоддю за фінансовою підтримкою коштів бюджету Шосткинської міської територіальної громади у 2023 році.

До мешканців села приєднується велика компанія із Шостки: викладачка художнього відділення Шосткинської дитячої школи мистецтв, членкиня Національної Спілки Художників Алевтина Филон , юна поетка та волонтерка Олеся Сочан, журналісти місцевих телекомпаній, лідери громадської організації, бібліотекарі-організатори та молодь, для яких Шостка стала рідним містом.

Знайомимося і запускаємо настрій за допомогою руханки. П♥ять хвилин активних вправ і маємо просто море енергії. Так багато, тому починаємо витрачати її на спілкування і корисне проведення часу.

Аквагрим, декламування віршів та гуморесок, пісня, спортивна руханка, патріотична фотозона у бібліотеці: разом з гамалііївцями ми створювали атмосферу, де цікаво було б усім.

Просто феєричний успіх серед дітлахів мав майстер-клас по аквагриму від Алевтини Філон. Фейс-арт для дітей – то завжди чудовий подарунок, щось таке веселе та святкове. Усі учасники події замовляти патріотичні візерунки: квіти, прапор України, а найчастіше – герб України. Ми спробували порахувати: а скільки ж дітей отримали цей подарунок від Алевтини? Десь близько 40, а може й більше.

Майстерно створені художницею міні-шедеври на обличчях дітей подарували їм фантастичний настрій. Радісні очі та щирі усмішки - найбажаніший результат будь-якої доброчинної справи.

Тему війни росії проти нашого народу неможливо обійти. На зустрічі Валентина Макуха презентувала дебютну книгу Павла Вишебаби «Тільки не пиши мені про війну». Вишебабу називають поетичним голосом часу, його вірші читають у прайм-тайм на центральних телеканалах, їх кладуть на музику та озвучують на проукраїнських мітингах по всьому світу різними мовами.

З імпровізованої сцени в авторському виконанні звучали вірші про Україну Олесі Сочан. Продовжили поетичний марафон місцеві - Євген Єресь, Вероніка Зімина, Ірина Цигикал, Каміла Товстая. А як читав гумореску Павла Глазового Димитрій Надточий. Ми ще його почуємо, справжній талант. До речі, разом з друзями він приїхав із Шостки на крутих мотоциклах.

Який же щедрий день на відкриття. Чудовим сюрпризом для всіх стало акапельне виконання пісні «Ой у лузі червона калина» оператором телекомпанії «Телеком-Сервіс» Дмитром, яку підхопили всі, хто був на майданчику.

Гостю з Києва Олену наша молодь приємно здивувала і викликала в неї почуття гордості: «Такі освічені, чудові, виховані, талановиті. Пишаюся. Все буде Україна!». Підтримуємо!

На свіжому повітрі ми ловимо моменти щастя. «Сподобалося все. Так не вистачає спілкування та позитиву, тому подібні заходи це завжди свято», - поділилася з нами Марія. І запросила нас частіше приїжджати. А ми й не проти…

Активісти Гамаліївки запропонували нам невеличкий майстер-клас з плетіння сіток. Маскувальні сітки рятують життя наших бійців на передовій, тому цю справу майстрині тримають під контролем і намагаються зробити їх якнайбільше. «Щодня на виготовлення маскувальних сіток ми виділяємо до п♥яти годин свого вільного часу. До дорослих приєднуються діти, а якщо ще пообіцяєш пригостити їх печивом, то від охочих просто відбою немає», - розповіла нам бібліотекарка Ольга Цигикал.

Кожен наш захід, проведений в рамках проєкту – це крок назустріч нашій Перемозі. Жити тут і зараз, тримати стрій і зберігати позитивний настрій, дозволяти собі відчувати емоції, робити ось такі вилазки - все це важливо та потрібно, і не сумнівайтесь!

Не втомлюємося щоразу дякувати захисникам України за кожен новий день. Ми вдячні всім, хто продовжує бути з нами, хто підтримує нас. Ми дякуємо, що з нами була дивовижна й талановита Алевтина Філон. Щиро дякуємо бібліотекарці Гамаліївської бібліотеки - філії Ользі Цигикал та волонтерам за організацію заходу. Спілкування з Наталія Сочан та Олесею Сочан - це завжди тільки позитив. Вдячні кожному і кожній, хто прикрасив цей день яскравими фарбами життя.

                                                                      

                                                                        

Переглядів: 63 | Додав: cbstolstogo | Дата: 22.06.2023 | Коментарі (0)

    Ми не хочемо їх відпускати… Сьогодні саме той день, коли емоції беруть верх над словами.

День, коли дякуєш фортуні за це дивовижне Відкриття. Шостка знайомилася з талановитими лідерками сучасного літературного мистецтва, покликання яких – народжувати якісні книжки.

Письменниця, співзасновниця та головна редакторка видавництва “Відкриття”, літературна редакторка, дизайнерка книжок, культурна менеджерка, дизайнерка-верстальниця та видавчиня Наталія Васильєва та письменниця, кретивна менеджерка, організаторка топових івентів Іванна Підгаєць взяли з собою з Києва трохи сонячної погоди та велику валізу скарбів.

Наталія з Іванною одразу ж після Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал» сіли у потяг до Шостки. Дві години в Шосткинська центральна міська бібліотека промайнули на одному подиху. За перші декілька хвилин закохали в себе назавжди аудиторію і підкорили всіх своєю історією успіху.

Микола Нога, мер міста Шостки впевнений, що у дівчат велике майбутнє.

Ольга Сокульська, начальник відділу молоді Шосткинської міської ради привітала гостей, наголосила на важливості проведення патріотичних заходів та висловила надію, що зустріч ця перша, але не остання.

«Ця неймовірна зустріч подарувала нам стільки добрих вражень», - директор Шосткинської публічної бібліотеки Світлана Портянко, - Ми дуже раді, що ця подія відбулася».

Але це ще не все… Все, що потрапило в наші серця, запам’яталося та просить, щоб ми поділилися читайте пізніше...

Вони повертаються до своїх шалено цікавих справ вже завтра, нам залишаються чудові спогади та безцінні скарби - книжкові новинки для наших читачів. А ще очікування нової зустрічі.

Ми продовжуємо реалізовувати проєкт у рамках програм, розроблених інститутами громадянського суспільства у сфері роботи з дітьми та молоддю за фінансовою підтримкою коштів бюджету Шосткинської громади у 2023 році.

 

                                                                                     

                                                                                    

                                                                                    

 

 

Переглядів: 69 | Додав: cbstolstogo | Дата: 22.06.2023 | Коментарі (0)

  21 червня засідання літературного клубу «Магія читання» присвятили Ользі Кобилянській - письменниці-модерністці, учасниці феміністичного руху на Буковині і майстрині драматичної оповіді, близькій товаришці Лесі Українки.

«Бути собі ціллю» - таким гаслом керувалася письменниця. Авторка "Землі", "Царівни", "Людини" була людиною з європейським мисленням. Окрім літератури, Кобилянська цікавилася музикою – грала на фортепіано, цитрі, дримбі, непогано малювала, грала в театрі, навіть мріяла стати професійною актрисою. Любила верхову їзду. Цікавилася новинками моди, мала вишуканий смак і до глибокої старості зберегла струнку постать.

На зустрічі клубівці з захопленням переглянули документальний фільм із серіалу «Гра долі». Ольга Кобилянська». Фільм знімався на Буковині: в Чернівцях, в селі Димка, де мешкала Ольга Кобилянська і де нині знаходяться меморіальні музеї письменниці.

Емоційне обговорення тривало ще довго після завершення перегляду фільму. Пані Зоя поділилася своїми враженнями від перебування у чарівному місті Чернівці. Місті, в якому вулиця Ольги Кобилянської є візитною карткою міста.

                                                  

Переглядів: 62 | Додав: cbstolstogo | Дата: 21.06.2023 | Коментарі (0)

 

20 червня зустріч у Шосткинська центральна міська бібліотека почалася з інтерв’ю викладача Шосткинського фахового коледжу СумДУ Павла Пати та Надії Медведкової. Павло відповів на питання кореспондента « Нейромережа, штучний інтелект. Це наше майбутнє?». Звучить його впевнене «Ні, це наше сьогодення!»

Та почалося все не сьогодні, а виявляється, у далекому 1940 році, коли було розроблено програму, яка працює за принципом людського мозку. Вперше її використали у 1954 році, а сьогодні на повну застосовують у фінансовій сфері, агробізнесі та при обробці природних мов.

Звичайно, спробували можливості штучного інтелекту. Ми малюємо – нейромережа вгадує. Ми намагаємось створити малюнок – нейромережа домальовує, бо знає наші наміри. Перш ніж відповісти на наше питання ( звичайно, ми його поставили, та про це трохи згодом) нейромережа відтворила у малюнках (подекуди ну дуууже чудернацьких) вислови «Піфагорові штани», «ділова ковбаса», «суп з котом» та інші.

То що ж було спочатку: курка чи яйце? Дуже розлога відповідь від ChatGPT на це філософське питання нас трохи здивувала. Штучний інтелект відповів нам, що все ж таки яйце, знесене істотами – попередниками птахів.

P.S. За допомогою штучного інтелекту можна згенерувати будь – який текст. Та гарантуємо, що про сьогоднішні виступи викладача Шосткинського фахового коледжу СумДУ Павла Пати, Надії Медведкової писали самі. Дякуємо також Дарині Дерюгіній за організацію заходу.

 

                                                                       

                                                                       

Переглядів: 66 | Додав: cbstolstogo | Дата: 20.06.2023 | Коментарі (0)

Все те, що «на позитиві» має своє продовження. 15 червня Спортивно-літературний десант «Переможні горизонти» висадився в селі Івот. Проєкт ГО Сила інтелекту та КЗ «Шосткинська публічна бібліотека», який реалізується за фінансовою підтримкою коштів бюджету Шосткинської міської територіальної громади.

Сьогодні ми знімали кіно. Знімальна група, локація, актори - мінімум, який необхідний для зйомок будь-якого відеоролика. Знімальна група - Ярослав Гула, відомий блогер, автор тревел-проєктів «Моя Сумщина», «Моя Україна» і креативний математик. Бібліотекарям також хотілося зафільмувати все, що відбувається на майданчику. Локації - селищні маршрути. Актори – дітлахи, молодь та добра собачка на ім’я Рей (такий собі розумний пес - улюбленець усіх місцевих жителів). Гідами по місцевості також виступили дітлахи.

Ярослав перейшов одразу до справи. Сказав, що хоче більше знати про село і запропонував провести експеримент. Відгукнулися всі, наввипередки стали виголошувати ті місця, де їм цікаво і побігли показувати об'єкти для знімання. Дорослі намагалися не відставати від жвавої юрби, поспішали за ними, щоб не пропустити найцікавішого. А як інакше, деякі з нас тут вперше і хотіли також побачити цікаві місця та краєвиди.

Юне покоління івотчан прагнули показати усі стежини рідного краю, де щодня їх торкаються промені щастя. «Ура! Ми себе у ютубі побачимо», - вигукували діти і знімальний процес не по сценарію набирав обертів.

Отож, ТОП-7 красивих місць села Івот очима дітлахів та молоді для промо ролику. Бібліотека, школа, річка, квіткові клумби, місцевий клуб, церква, історичний меморіал – це ті островки, які стануть для них точкою відліку на шляху дорослішання.

Відкривали для себе Івот. І невеличкий будиночок ще з минулого століття, в якому розмістилась бібліотека. І школа, яка і влітку відкрита для своїх учнів. І будинок культури, де в етнографічному залі зберігаються старовинні вишиті сорочки. І унікальні ляльки - мотанки берегині народних традицій, створені з такою любов’ю. І вікова шафа, де на кожній полиці історія цілих поколінь місцевих жителів. До речі, такі шафи виготовляли лише тут, і як нам розповіли: дівчата, виходячи заміж, обов’язково замовляли таку шафу. Уявляєте, скільки в ній таємниць. Згадали і про Івотську трагедію, бо без знання історії, майбутнього не буде.

«Перлина Україна. На весь світ одна єдина» - cпортивна руханка мала на меті підбадьорити всіх, хто був на галявині біля річки. Так і сталося, Каміла провела її чудово.

Цікавий експеримент та майстер-клас від Ярослава досяг своєї цілі – всі отримали задоволення на всі 100%. А усі герої сьогоднішньої події вже за тиждень в спеціально створеному промо ролику на платформах медіа ресурсів Шосткинської громади. Це буде подарунок Ярослава.

ГО «Сила інтелекту», керівництво і колектив Шосткинської публічної бібліотеки щиро вдячні Ярославу Гулі, що відгукнувся на наше запрошення і провів оригінальний урок по створенню відеороликів.

Приємно знати, що поруч люди, яким це треба. Ми дякуємо директору Івотського НВК Федорченко Наталії Григорівні, викладачам, бібліотекарю бібліотеки-філіалу Олені Сіваєвій за те, що підтримали нашу ініціативу та організували цей захід. Слова вдячності хочемо висловити і нашим захисникам за те, що діти бачать сонце, а ми маємо можливість реалізувати свої проєкти і працювати для громади.

Година активностей на свіжому повітрі, спілкування з молоддю, майстер-клас від відомого блогера, діалоги про прочитані книги і просто приємно проведений час. Було класно і незабутньо!

 

                                                                                     

                                                                                      

 

 

Переглядів: 58 | Додав: cbstolstogo | Дата: 15.06.2023 | Коментарі (0)

« 1 2 3 4 5 6 7 ... 235 236 »
Вітаю Вас, Гість!
Вівторок, 16.04.2024