27 серпня - нарешті відбулася - перша зустріч за довгий час у Розмовно-дискусійному Клубі "THE UNITING SPACE (THE US) HUB". Остання зустріч була ще перед війною. Тому обговорювали, як у всіх змінилося життя за цей період. Ділилися особистими спогадами, якими були перші дні війни. Обговорювали поточну ситуацію в країні та будували плани на майбутнє.

А ще було багато запитань до Катерини Островської, яка нещодавно повернулася з Німеччини. Клубівцям цікаво було послухати особисті враження волонтерки від країни та способу життя німців.

 

27th day - arreshti vіdbulasya - persha zustrіch for a long time at the Rozmovno-Discussion Club "THE UNITING SPACE (THE US) HUB". The rest of the winter was still before the war. They talked about it, as everyone's life changed during the whole period. They shared special spogads, like the first days of the war. They discussed the current situation in the country and made plans for the future.

And yet it was too rich to ask Katerina Ostrovskaya, as soon as she turned from Nimechchin. The clubbers of the cicavo were listening to the special affection of the volunteers in the country and the way of life of the nimtsiv.

                                                                                       

Переглядів: 150 | Додав: cbstolstogo | Дата: 27.08.2022 | Коментарі (0)

І, наче золото в горнилі,

Сей світ очиститься зовсім,

І чиста, в невечерній силі,

Засяє правда й воля в нім.

Ці слова Івана Франка стали піснею. Чимало й інших творів Каменяра припадають композиторам до душі так, що народжуються музичні твори й досі.

Яку музику любив Франко і які його твори стали піснями - саме таку тему обрали для засідання нашого Клубу в 166-ту річницю з дня народження славетного Українця. У ХІХ століття мр-3 плеєри ще не знали на Галичині. Щодня тоді звучали народні пісні, які виконували вдома, у полі, під час свят. Тож, Іван Якович залюбки вбирав до серця колискові, обрядові та народні співання. Згодом пізнав класичну музику і не встояв перед шедеврами Баха та Бетховена. Франко цінував творчість засновника української класики Миколи Лисенка. Адже Микола Віталійович вдало поєднував стандарти академічності з фольклором. Отже, музика йому подобалась різна, але він на завжди залишився вірним народній музиці, фанатівши від фолькльору.

Згадували та обговорювали його твори. Ні, не всі 6000 тисяч, лише - найвідоміші. Наприклад, повість «Захар Беркут», яка у списку популярності на першому місці. До речі, у 2019 році за однойменною історичною повістю «Захар Беркут» Івана Франка знято американсько-український художній фільм. Гасло фільму — «У свободі моя сутність». А Український гурт «Океан Ельзи» записав пісню «Перевал», що стала головною піснею до історичного фільму.

Багатогранність таланту Великого Каменяра викликає захоплення і гордість. бо стільки видатних постатей Україна дала світові. Минають роки, а твори Івана Франка продовжують проникливо звучати і в музиці, і в слові…

                                                                               

Переглядів: 128 | Додав: cbstolstogo | Дата: 27.08.2022 | Коментарі (0)

Вітаю Вас, Гість!
Неділя, 28.04.2024