15:38
Музика в житті Івана Франка

І, наче золото в горнилі,

Сей світ очиститься зовсім,

І чиста, в невечерній силі,

Засяє правда й воля в нім.

Ці слова Івана Франка стали піснею. Чимало й інших творів Каменяра припадають композиторам до душі так, що народжуються музичні твори й досі.

Яку музику любив Франко і які його твори стали піснями - саме таку тему обрали для засідання нашого Клубу в 166-ту річницю з дня народження славетного Українця. У ХІХ століття мр-3 плеєри ще не знали на Галичині. Щодня тоді звучали народні пісні, які виконували вдома, у полі, під час свят. Тож, Іван Якович залюбки вбирав до серця колискові, обрядові та народні співання. Згодом пізнав класичну музику і не встояв перед шедеврами Баха та Бетховена. Франко цінував творчість засновника української класики Миколи Лисенка. Адже Микола Віталійович вдало поєднував стандарти академічності з фольклором. Отже, музика йому подобалась різна, але він на завжди залишився вірним народній музиці, фанатівши від фолькльору.

Згадували та обговорювали його твори. Ні, не всі 6000 тисяч, лише - найвідоміші. Наприклад, повість «Захар Беркут», яка у списку популярності на першому місці. До речі, у 2019 році за однойменною історичною повістю «Захар Беркут» Івана Франка знято американсько-український художній фільм. Гасло фільму — «У свободі моя сутність». А Український гурт «Океан Ельзи» записав пісню «Перевал», що стала головною піснею до історичного фільму.

Багатогранність таланту Великого Каменяра викликає захоплення і гордість. бо стільки видатних постатей Україна дала світові. Минають роки, а твори Івана Франка продовжують проникливо звучати і в музиці, і в слові…

                                                                               

Переглядів: 130 | Додав: cbstolstogo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вітаю Вас, Гість!
Неділя, 28.04.2024