«З першого дня російської агресії бібліотекарі громади забезпечують користувачів достовірною і актуальною інформацією в соціальних мережах та на вебсайтах бібліотек, знайомлять з психологічними порадами, які допомагали зберегти спокій», – зробила акцент Світлана Портянко, очільник Шосткинської міської ЦБС, розпочинаючи професійну майстерню.

Вона зазначила, що працівники бібліотек займаються волонтерською діяльністю: роздають гуманітарну допомогу, допомагають захисникам, переказуючи власні кошти на рахунок ЗСУ та співпрацюють з волонтерською організацією «Шостка».

Також бібліотеки підтримують тісний зв’язок з внутрішньо переміщеними особами. Всіх, хто вимушено тимчасово проживає на території громади, запрошують до бібліотек, знайомлять із спектром послуг, надають доступ до усіх інформаційних ресурсів та мережі Інтернет.

Провідний бібліотекар відділу комплектування і обробки літератури Ганна Плехова ознайомила з критеріями, за якими російська пропагандистська література повинна бути вилучена з бібліотечних фондів та замінена якісною україномовною літературою.

Провідний методист Валентина Макуха торкнулася питання про створення Піклувальної ради при бібліотеці. Вона дасть змогу громаді впливати на розвиток бібліотеки: адвокувати потреби бібліотек, залучати додаткові ресурси для актуалізації фондів та привертати ширшу увагу до діяльності та важливості бібліотек в громадах.

Бібліотекарі ділилися своїми здобутками та з цікавістю надихалися досвідом своїх колег.

«Дуже затребуваною під час воєнного стану стала послуга «Бібліотека + родина», яку продовжує здійснювати Шосткинська центральна дитяча бібліотека. В той час, коли батьки займаються своїми справами, бібліотекарі організовують для дітей ігрові каламбури, показують мультфільми,лялькові вистави, проводять майстер-класи, читають книги. Малеча в бібліотеці займається малюванням, ліпленням, розфарбовує різні книги-розмальовки, грає в настільні ігри» - зазначила Лариса Ткач, провідний бібліотекар молодшого відділу обслуговування дітей центральної дитячої бібліотеки.

Марина Портна, бібліотекар відділу обслуговування дітей середнього та старшого віку центральної дитячої бібліотеки відзначила і розповіла про цікавий проєкт в бібліотеці, який сподобався користувачам - Велике читання «Читаємо поезію Сумщини разом». Майстерність проникнення в художнє слово, щирість та емоційність, з якою шанувальники слова читали поезію Сумщини доводить і показує, що молодь любить поезію і свій край. Проєкт допоміг доторкнутися до світу поезії, яка сягає глибин людської душі і змінює її.

А на підтримку #Патріотичного_челенджу #Дякуємо_нашим_захисникам, який ініціювали працівники бібліотеки, відгукнулося безліч користувачів.

Цікавим досвідом роботи поділилася бібліотекар читальної зали центральної міської бібліотеки Анжеліка Пенкина. Працівники закладу збирають та поширюють історії з патріотичним забарвленням про людей, в життя яких війна внесла корективи. Це вилилося в інформаційний незалежний проєкт «Історії про тих, хто серцем любить Україну», який набрав широкого резонансу.

Цікавими були челенжі #МоєНеЗахмарнеБажання «Перше що зроблю в ДЕНЬ ПЕРЕМОГИ», #ЛІТОБОРОНА, смартмоб «Вишиванка квітує в Європі».

«Наразі у міській бібліотеці організовуються курси з української мови. Спеціально для мешканців Шосткинської міської громади різних вікових груп, які прагнуть вільно і красиво говорити українською мовою»,-зазначила Світлана Портянко. Тому запрошуємо всіх охочих записуватися. Зараз на базі Шосткинських книгозбірень можна збиратись і проводити все що завгодно. Чи майстер-класи, чи навчання, чи гуртки. Адже люди, котрі приходять до бібліотек, можуть тут не тільки провести час з користю, а й відпочити душею. Бібліотеки сьогодні функціонують, як комунікаційні майданчики місцевої спільноти і сприймаються як важливий чинник сталого розвитку. Наші цілі відкриті, діяльність активна.

  

  

 

Переглядів: 512 | Додав: cbstolstogo | Дата: 09.06.2022 | Коментарі (0)

Вітаю Вас, Гість!
Неділя, 05.05.2024