18 травня у центральній міській бібліотеці відбулася презентація книги спогадів А. Й. Приходька «Спогади про Шостку і «дев’ятку» 1915-1937…». Укладач, автор вступної статті  -  краєзнавець В’ячеслав Кириєвський. Він, розповідаючи про роботу над книгою, зазначив, що дана книга має на меті відновлення історичної справедливості, повернення суспільству безпідставно забутих, викреслених з історії особистостей, пам’ять про яких відгукується в наших серцях. Іващенко Галина Віталіївна, племінниця Анатолія Йосиповича, згадує: «Волна репрессий коснулась всей семьи. Сначала дедушка, потом Ольга, Анатолій». Зі слозами на очах вона висловила подяку людям, які прагнуть відновити пам'ять про репресованих шосткинців.  А їх було немало. «Свого часу побачили світ два томи книги «Реабілітовані історією. Сумська область». Іде робота над третім томом цього видання, в якому будуть вміщені відомості про репресованих жителів Шостки та району. Маємо надію, що найближчим часом книга вийде друком та потрапить до бібліотек міста», - зазначила ведуча заходу провідний бібліотекар Тамара Четверикова. В’ячеслав Дмитрович висловив подяку всім, хто долучився до роботи над спогадами А.Й. Приходька, та висловив пропозицію щодо  гідного вшанування памяті репресованих у 1937-1938-х роках шосткинців. Зокрема, встановити їм Монумент у центрі міста.

«Спогади про Шостку…» А.Й. Приходька вже у фонді центральної міської бібліотеки ім. Л.Толстого.

 

 

 

 

Переглядів: 538 | Додав: cbstolstogo | Дата: 18.05.2017 | Коментарі (0)

17 травня кіноклуб проводив виїзне засідання. Вперше нас запросили в міський «Арт-Центр». Засідання пройшло дуже вдало. Всі присутні із зацікавленням передивилися фільм. 13-річний Рудольф, герой фільму, викликав у глядачів суперечливі почуття.

13-річний Рудольф живе манією робити кіно. Передусім його цікавлять фільми жахів; він їх виготовляє за спеціальною технологією: малює кожний кадр на довгих смугах паперу. Він крутить готові фільми на проекторі для слайдів під спеціальний живий звуковий супровід.

Історія Рудольфа ілюструє конфлікт між уявним світом хлопчика та суспільством, де його налаштовують жити за певними правилами й догмами. Як він з тим вправляється? Найбільша несподіванка трапляється тоді, коли місцевий священик просить Рудольфа зробити фільм, який будуть показувати під час служби.

Більшості присутніх хлопчик сподобався своїм неординарним мисленням,  поглядом на життя, своїм захопленням  - створювати кіно. Але дехто з присутніх вважав, що хлопчик недолугий,  «важкий підліток», «з якого вже не може вирости нічого путнього».

Дуже приємне враження справив священик, який дуже тактовно використав захоплення хлопчика, щоб направити його уподобання на вірний шлях.

Основні питання, які піднімались під час обговорення: Чи сподобався вам фільм? Чи були порушені права Рудольфа? Чи потрібно розвивати захоплення хлопчика і надалі? Чи правильно поводилася мати хлопчика? Чи вірно вчинив священик, підтримуючи хобі, уподобаннях хлопчика?

Загалом фільм справив позитивне, світле враження.

 

 

Переглядів: 692 | Додав: cbstolstogo | Дата: 18.05.2017 | Коментарі (0)

Вітаю Вас, Гість!
Четвер, 25.04.2024