13:05
КЛУБ ШАНУВАЛЬНИКІВ КЛАСИЧНОЇ МУЗИКИ

Що таке музика класична? Можна навести кілька визначень. По-перше, вона пройшла випробування часом. Це музика минулого, що має і сьогодні свою аудиторію. Наприклад, свого часу вальси Штрауса вважалися розважальної музикою. Сьогодні ми відносимо ці композиції до класики. По-друге, класичною музикою з історичної точки зору є західна середини 18 - початку 19 століття. Як приклад можна привести творчість Баха, Вівальді, Гайдна, Моцарта, Бетховена і т.д.По-третє, класикою вважається також музика академічна, створена з особливих канонам європейської музики 17-19 століть.Вона успадковує жанри зазначеної епохи. Приклади: соната, опера, симфонія.

Сьогодні за засіданні мова йшла саме про музику кінця 17 початку 18 століть.

 

 ХVІІ століття – початок нової епохи в музиці – стилю бароко, в якому втілювалися монументальні та величні образи. Досягла своєї вершини поліфонія, але демократичність нової музики все більше прагнула до гомофонії. У гомофонії на перший план вийшла гнучка, схвильована мелодія, що панує над супроводжуючими голосами.

Важливим кроком епохи стала поява опери, світського мистецтва, яке наслідувало ідеї Відродження і поставило на перше місце ідеал краси і виразності мелодії, багатство людських почуттів. Розвиваються вокальні та інструментальні жанри. Король музичного бароко – орган – поступається місцем клавесину. Якщо органу належали піднесені та патетичні образи, то клавесину – витончені та граціозні.

Яскраві представники: Марен Маре(Франція), Генрі Персел (Британія),Клаудіо Монтеверді(Італія) та ін.

  

  

 

Переглядів: 155 | Додав: cbstolstogo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вітаю Вас, Гість!
Понеділок, 06.05.2024