Цього року виповнилося 196 років з дня народження Пантелеймона Куліша. Святкування розпочалося серпневими зустрічами “На гостини до Куліша”, які традиційно проходять у центральній міській бібліотеці імені Л.Толстого. В цей день на Шосткинщину з'їхалося чимало поціновувачів таланту П.Куліша, серед яких були делегації Сумського земляцтва та “Мистецьких експедицій”.

 

Ірина Родченко, виконавчий директор Сумського земляцтва, член Національної спілки журналістів України зазначила, що «одинадцятий рік поспіль у серпні щедрий і гостинний Сіверський край зустрічає гостей на батьківщині видатного митця, історика, просвітителя, творця української мови і нації, перекладача, філософа, етнографа, фольклориста, прозаїка і драматурга, видавця, публіциста і критика, члена Кирило-Мефодіївського братства Пантелеймона Куліша. Сьогодні великий духовний подвижник тільки починає оживати в нашій свідомості й наших серцях. Бо є невмируще, сміливе, горде, полум’яне слово нашого земляка Пантелеймона Куліша, а його ім’я надовго залишиться в людській пам’яті».

 

Не менш проникливо говорили про Україну, її людей та культурний спадок члени Сумського земляцтва Клюй Людмила Петрівна - організатор і натхненник мистецького конкурсу “Мій край квітучий”, Ягодкін Генрі Миколайович -професор Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури України, Бодякова Галина Олександрівна — член Національної спілки художників України, Марченко Сергій Миколайович -кінорежисер, доцент Київського театрального університету ім. І.Карпенка — Карого, Чечель Людмила Василівна — заступник головного редактора журналу “Жінка”. Гості свята ознайомилися з Музеєм Пантелеймона Куліша, а ще подарували книги сумських авторів.

Свято продовжилося на батьківщині поета та письменника— Гуковому хуторі.

Багатогранність творчої обдарованості П.Куліша вражала і його сучасників, і нас. Нам, його нащадкам, залишається тільки вчитися у нього.

 

  

 

  

Переглядів: 1091 | Додав: cbstolstogo | Дата: 10.08.2015 | Коментарі (0)

Саморобні мистецькі вироби, писані фарбами,вишиті нитками і  бісером ікони, а ще -  фотографії церков і монастирів  представлені на духовно - мистецькій виставці«Духовного причастя світлий шлях», яка відкрилась 28 липня у центральній міській бібліотеці ім.Л.Толстого. На виставці представлені роботи знаних майстрів міста: Сергія Гриви, Людмили Триголос, Івана Кокоровця, Валентини Гриценко, Лідії Булітко та дебютні роботи молодої майстрині Каті Лінок.

«Цікаво, що вишивають ікони лише в Україні. Інші ж народи підходять до виготовлення ікон традиційно – малюють їх на дереві. Українці набожний народ. І в походи козаки любили брати із собою ікони. Дерево не візьмеш  - займало багато місця в котомці.  А вишиті ікони можна було навіть скрутити. Хочеш помолитися  в поході – розкрутив свою ікону і молися» -  зазначила Михайлова Любов, бібліотекар відділу обслуговування на відкритті виставки.

 «Вишиті ікони несуть з собою в сім’ю мир і спокій, любов, щастя і успіх  його господарів. Кожна майстриня, що береться до роботи, вкладає часточку своєї душі, щоб ікона була не тільки гарною, а  й несла добро і світло», - зазначила майстриня Валентина Гриценко.

 Православна ікона в усі часи вважалася невід’ємною частиною духовного життя  християн. Вишиваючи ікони, майстри намагалися надати їм  якомога більше краси і величі. Для писання ікон бралися тільки яскраві фарби вищої якості. Розшивались ікони золотими нитками, прикрашалися блискучим бісером, обрамлялися в красиві різьблені позолочені рамки. У духовному світі прийнято вважати, що ікони, які зображують святих, є символом з’єднання нашого матеріального світу з нематеріальним духом того, хто зображений на цій іконі.

Виставка буде працювати протягом місяця. Запрошуємо відвідати усіх охочих!

 

   

 

 
Переглядів: 683 | Додав: cbstolstogo | Дата: 28.07.2015 | Коментарі (0)

За червень 2015

Розшифровка витрат         Сума, грн
Послуги за телефоний звיязок            93,45

оплата теплопостачання

1020  
оплата за електропостачання        419,76  
послуги за технічне обслуговування приміщення та ТО ЕККА        214,11  
послуги за вантажні перевезення          15,5  
оплата єдиного соціального внеску          2088,15 
сплата податків          870,19   
оплата банку за РКО         124,61

 

Переглядів: 630 | Додав: cbstolstogo | Дата: 16.07.2015 | Коментарі (0)

За червень 2015 р.             

                                Розшифровка витрат            Сума, грн.
оплата послуг з друкування та  пов'язаних з друкуванням газет          23919,26  
оплата послуг зв'язку           190,79  
оплата інформаційних послуг          300,00 
відновлення та заправка картриджів         495,00   
оплата послуг з доставки газет            367,83
придбання паперу             145,99

 

Переглядів: 528 | Додав: cbstolstogo | Дата: 14.07.2015 | Коментарі (0)

За червень 2015 р.            

                                Розшифровка витрат            Сума, грн.   
оплата електроенергії           1006,70   
оплата послуг зв'язку           1341,67
оплата послуг з теплопостачання           2442,26   
оплата послуг з тех.обслуговування нежитлового приміщення         129,68 
оплата послуг кабельного телебачення         297,60
оплата послуг з водопостачання та водовідведення           82,49 
заправка картриджа       53,00
придбання дисків DVD+R            285,00

 

Переглядів: 539 | Додав: cbstolstogo | Дата: 14.07.2015 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 204 205 206 207 208 ... 235 236 »
Вітаю Вас, Гість!
Середа, 15.05.2024