12:05
Серпневі зустрічі "На гостини до Куліша"

Цього року виповнилося 196 років з дня народження Пантелеймона Куліша. Святкування розпочалося серпневими зустрічами “На гостини до Куліша”, які традиційно проходять у центральній міській бібліотеці імені Л.Толстого. В цей день на Шосткинщину з'їхалося чимало поціновувачів таланту П.Куліша, серед яких були делегації Сумського земляцтва та “Мистецьких експедицій”.

 

Ірина Родченко, виконавчий директор Сумського земляцтва, член Національної спілки журналістів України зазначила, що «одинадцятий рік поспіль у серпні щедрий і гостинний Сіверський край зустрічає гостей на батьківщині видатного митця, історика, просвітителя, творця української мови і нації, перекладача, філософа, етнографа, фольклориста, прозаїка і драматурга, видавця, публіциста і критика, члена Кирило-Мефодіївського братства Пантелеймона Куліша. Сьогодні великий духовний подвижник тільки починає оживати в нашій свідомості й наших серцях. Бо є невмируще, сміливе, горде, полум’яне слово нашого земляка Пантелеймона Куліша, а його ім’я надовго залишиться в людській пам’яті».

 

Не менш проникливо говорили про Україну, її людей та культурний спадок члени Сумського земляцтва Клюй Людмила Петрівна - організатор і натхненник мистецького конкурсу “Мій край квітучий”, Ягодкін Генрі Миколайович -професор Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури України, Бодякова Галина Олександрівна — член Національної спілки художників України, Марченко Сергій Миколайович -кінорежисер, доцент Київського театрального університету ім. І.Карпенка — Карого, Чечель Людмила Василівна — заступник головного редактора журналу “Жінка”. Гості свята ознайомилися з Музеєм Пантелеймона Куліша, а ще подарували книги сумських авторів.

Свято продовжилося на батьківщині поета та письменника— Гуковому хуторі.

Багатогранність творчої обдарованості П.Куліша вражала і його сучасників, і нас. Нам, його нащадкам, залишається тільки вчитися у нього.

 

  

 

  

Переглядів: 1084 | Додав: cbstolstogo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вітаю Вас, Гість!
Вівторок, 23.04.2024