Робота бібліотек з вимушеними переселенцями стала загальнонаціональною та наразі розгортається по всій країні. Бібліотеки КЗ «Шосткинська міська ЦБС» активно долучилися до роботи в цьому напрямку. В місті проживає близько 600 вимушених переселенців. Разом вони створили громадську організацію «Організація переселенців «Потрібні люди».Керівник організації Василь Бороздін налагодив партнерські відносини з бібліотеками міста. Бібліотекарі  зробили аналіз потреб внутрішньо переміщених осіб і розробили програму та послуги, що базуються саме на цих потребах.

Одним з головних питань стало донесення інформації про бібліотечні послуги до ВПО. У центральній міській бібліотеці ім. Л.Толстого створений інформаційний куточок «Для вас: сьогодні, завтра ізавжди», база даних «Інформаційне бюро переселенців», папка-накопичувач «Все для переселенців», створено розділ в СКС «Соціальний захист ВПО», а також постійно надаються інформації та і консультації стосовно правового захисту цих осіб. Великою популярністю серед ВПО користується інтернет-центр при центральній міській бібліотеці. Він надає різноманітні послуги для ВПО. Це  сканування документів та відправка їх електронною поштою, можливість спілкування в соціальних мережах та через skype, пошук близьких. Переселенці мають змогу  отримати  корисну інформацію: розклад руху транспорту та придбання квитків, адреси надання гуманітарної допомоги, оренда житла.

Деякі з переселенців продовжують свою професійну діяльність у стінах нашої бібліотеки, працюючи з нормативно-правовою базою своєї галузі або працюючи в онлайн режимі: дистанційне керування малим підприємством, розміщення реклами, пошук постачальників та клієнтів, замовлення товарів через інтернет.

На базі бібліотек проводяться різноманітні тренінги, зустрічі з юристами, психологами, спеціалістами в галузі права. Психолог Хаустова Євгенія – людина великого серця – у вільний від основної роботи час організувала та провела в бібліотеці для вимушених переселенців більше 20 психологічних тренінгів,  групових та індивідуальних. Їх мета: навчити адаптуватись у новому  середовищі, відновити жагу до життя, жити повноцінним життям сьогодні! Женя сама вимушена була покинути окуповану малу батьківщину та приїхати в наше місто. Тож проблеми, які хвилюють переселенців, їй добре знайомі. На тренінгах дорослі та діти мали можливість отримати професійну консультацію, поради як зберегти психологічне здоров’я у наш непростий час.

Починаючи з квітня  2016 року в приміщенні Шосткинської міської бібліотеки відбулось чотири виїзних консультувань «Мобільної клініки». Майже кожного місяця юристи Чернігівського громадського комітету захисту прав людини (м. Суми) в рамках проекту «Правовий захист населення, постраждалого від конфлікту», який впроваджується в нашій державі Данською радою у справах біженців, приїздять до Шостки та надають правову допомогу всім, хто її потребує. У рамках проекту безкоштовно надавав юридичні консультації та первинну правову допомогу юрист Володимир Виноградов. Прийом переселенців здійснювала також Оксана Іванцова - радник Міністерства соціальної політики України з питань внутрішньо переміщених осіб в Сумській області.

Заступник начальника управління праці та соціального захисту населення м. Шостка Галина Іванівна Тищенко надавала роз’яснення по правовим нормам, які регулюють порядок нарахування виплат вимушеним переселенцям.Зустрічі відбувалися за сприяння  ГО «Потрібні Люди» (керівник Василь Бороздін). Найбільше вимушених переселенців цікавили питання реалізації права на пільги за житлово- комунальні послуги, субсидії, працевлаштування та інші, не менш актуальні питання. 28 червня у ЦМБ ім. Л.Толстого відбувся День соціального захисту для ВПО.

У читальній залі бібліотеки зібрались переселенці з зони АТО, які проживають в м.Шостка, Шосткинському та прилеглих районах, щоб отримати ваучери на продукти харчування в рамках програми «Україна: громадський неспокій» Міжнародної Федерації Червоного Хреста і Червоного Півмісяця спільно з Національним Товариством Червоного Хреста України.

Внутрішньо переміщені сім’ї беруть участь у різноманітних заходах, які організовують та проводять бібліотеки.

 

  

  

Переглядів: 646 | Додав: cbstolstogo | Дата: 02.02.2017 | Коментарі (0)

Вітаю Вас, Гість!
П`ятниця, 29.03.2024