4 серпня 2016 року в центральній міській бібліотеці ім. Л.Толстого зібрались шанувальники творчості Пантелеймона Куліша на традиційні Серпневі зустрічі. І зазвучало правдиве Кулішеве слово, сердечне і щире, сповнене любові до рідного краю й свого народу.

Проникливо говорили про Великого Сіверця представники Сумського земляцтва в Києві та науковці з Ніжина, які наголошували на актуальності Кулішевої духовної спадщини сьогодні.

— Це свято є взірцем високої культури, духовності й патріотизму, — сказала у привітальному слові  Ірина Родченко, виконавчий директор Сумського земляцтва у Києві. — Сьогодні великий духовний подвижник тільки починає оживати в нашій свідомості й наших серцях. Усе, над чим працював Пантелеймон Олександрович, сьогодні на часі.

В подарунок  від Земляцтва Ірина Родченко  передала до бібліотеки багато книг письменників-земляків, які живуть у столиці.

 Олесь Федорук  висловив надію, що  2019 рік – рік 200-ї річниці від дня народження Куліша – буде проголошено Роком П.Куліша в Україні, з метою відродити животворчу пам'ять про Пантелеймона Куліша, який залишив своєму народові велику духовну спадщину.

Ігор Гирич, заввідділом Інституту української археографії та джерелознавства ім. М.С.Грушевського, зазначив: «Ми знаємо П.Куліша як поета і письменника. А він ще був і великим істориком. Хотів самостійності України і до неї прагнув. М.Грушевський поставив П.Куліша в 10 найвизначніших людей України».

Євген Луняк, професор Ніжинського державного університету ім. Миколи Гоголя, ознайомив присутніх з краєзнавчою розвідкою «Куліш у Ніжині».

Яскрава, творча Антонія Цвіт артистично прочитала свою чудову поезію та поділилась сокровенним про свої творчі здобутки. Пані Антонія напередодні закінчила писати роман - парфоменс у картинах і етюдах про Тараса Шевченка.  Йдеться мова в ньому і про наставника, редактора віршів Шевченка – Пантелеймона Куліша.

Продовжилося свято на Гуковому хуторі.

Надовго залишаться у пам’яті проникливі «Кулішеві читання». Це свято засвідчило високу культуру, духовність і патріотизм.

http://siver.com.ua/news/kulisha_shanuvali_na_gukovomu_khutori/2016-08-06-19223

  

  

   

Переглядів: 590 | Додав: cbstolstogo | Дата: 05.08.2016 | Коментарі (0)

Вітаю Вас, Гість!
П`ятниця, 29.03.2024