16:56
Трагедія, яку не забути

26 квітня – день пам’яті про найбільшу техногенну катастрофу в Україні. А ще - це день  вшанування  пожежників, експлуатаційного персоналу Чорнобильської АЕС, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Подвиг цих людей назавжди вписано до літопису людської мужності, він навічно залишиться у пам’яті українського народу.

Година однієї події «Трагедія, яку не забути»  відбулася   24 квітня 2017 року в Шосткинському вищому професійному училищі. Вона  перенесла підлітків у ті часи, коли їх батьки були майже такого ж віку, як вони сьогодні. Екскурс в далеке 26 квітня 1986 року їм організували  співробітники  бібліотеки – філіалу №1 ім. Чехова та учасники ліквідації аварії Щербак Олександр Валентинович та  Ярошенко Михайло Григорович. «Реактор продовжував випромінювати радіацію ще 3 тижні, доки його не закидали сумішшю піску, свинцю, бору та глини. В кінці 1986 року реактор накрили спеціальним "саркофагом" задля запобігання розповсюдженню радіоактивних часток. Укриття було збудоване добровольцями та мобілізованими солдатами, яких пізніше назвуть ліквідаторами», - згадували трагічні події «чорнобильці» .

 Студенти  переглянули фото, зняті Михайлом Ярошенко в період ліквідації аварії,  ознайомились із  дозиметром – пристроєм, який « бачить» радіацію.

«Скільки б не минуло років, ми всі пам’ятатимемо про катастрофу, яка докорінно змінила життя тисяч українців, яка стала уроком для всього світу», - зазначили студенти.

 

  

 

Переглядів: 582 | Додав: cbstolstogo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вітаю Вас, Гість!
Четвер, 25.04.2024