12:44
Клуб шанувальників класичної музики

Напередодні Великодня мова в "Клубі..."  йшла про музичні твори на біблійну тематику. Ми обговорювали декілька творів вітчизняних і зарубіжних композиторів.

"Мойсей" — опера Мирослава Скорика на дві дії, лібрето Богдана Стельмаха та Мирослава Скорика за однойменною поемою Івана Франка. Прем’єра відбулася 23 червня 2001 року у Львівському оперному театрі. Прем’єру було  приурочено до — візиту Папи Римського Івана Павла II до України, що відбувався 23-27 червня 2001 року.

«Набукко», або «Навуходоносор» - опера Джузеппе Верді в 4 діях на лібрето Т. Солера, заснована на подіях, описаних в Біблії. (Набукко - скорочена італійська інтерпретація імені царя Навуходоносора II).  У ній розповідається про бідування євреїв, про їх полонення вавилонянами, а потім відпущення на батьківщину царем Вавилона Навуходоносором.

Прем'єра відбулася 9 березня 1842 року в театрі «Ла Скала» в Мілані. До складу опери входить знаменитий «хор євреїв» Va, pensiero, sull'ali dorate - «Лети, думка, на золотих крилах».

«Саломея» — музична драма Ріхарда Штрауса в одній дії за однойменною драмою Оскара Уайльда в перекладі Хедвіг Лахмана. Прем'єра відбулася в Дрездені, 9 грудня 1905 року під керуванням Е. фон Шуха.

Біблійний розповідь про царювання імператора Галілеї і Переї Ірода Антипа міститься в Євангеліях (від Матвія, гл. 14; від Марка, гл. 6; від Луки, гл. 3) і підтверджується історичними хроніками Йосипа Флавія і інших давньоримських авторів. 

«Самсон і Даліла»  - опера Каміля Сен-Санса в трьох діях на старозавітний сюжет (Книга Суддів, XVI). Лібрето - Фердинанд Лемер. Перша постановка - Веймар, 2 грудня 1877 в німецькому перекладі, в театрі герцога. Найпопулярніша опера композитора, єдина не сходить зі сцен сучасних оперних театрів.

«Ісу́с Христо́с — суперзі́рка»  — рок-опера, музику до якої написав Ендрю Ллойд Веббер, а слова — Тім Райс. Твір описує останній тиждень життя Ісуса Христа і зраду його учня Юди Іскаріота.

Прем'єра відбулася у 1970 році та викликала багато дискусій у суспільстві. Твір починається Входом Господа у Єрусалим а завершується розп'яттям Христа. Опера описує біблійні події, не дотримуючись ортодоксальних церковних традицій. Головну увагу зосереджено на протиставленні поглядів Ісуса та його учня — Юди. Юда Іскаріот

  

 

 

Переглядів: 406 | Додав: cbstolstogo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вітаю Вас, Гість!
Субота, 20.04.2024