11:12
ІСТОРІЇ ДЛЯ ТИХ, ХТО СЕРЦЕМ ЛЮБИТЬ УКРАЇНУ

Людина створює і змінює себе через мову. Мова зобов’язує нас думати і відповідно впливає на наше сприйняття подій, що відбуваються навколо. Вона допомагає зростати, літати, спонукає до дій. Тому, розуміючи як все це важливо, продовжуємо вдосконалювати своє мовлення. І як тільки-но вам трапиться на очі оголошення, що курси української в Шосткинській центральній міській бібліотеці знову відновлюють роботу, довго не вагайтесь, приєднуйтесь. Загальнонаціональний патріотичний флешмоб з вивчення української мови підтримують найкращі волонтери нашої громади.

Наступна зустріч з волонтером Олексієм Коломійцем. Юнаку без проблем вдається провести урок з української так, що серця слухачів потрапляють в полон, причому по добрій волі й надовго. Олексій викликає абсолютну довіру і прихильність всіх, хто працює з ним в команді. Він став для всіх «своїм» так швидко, буквально за лічені хвилини: з першого нашого спілкування по телефону, з першого уроку для курсистів і курсисток. Впевнена манера триматися і оригінальний метод навчання викликають емпатію й повагу. Помітили, схоже ми пишемо портрет харизматичної особистості. У Олексія всі ці якості є і набирають сили.

Далі більше в інтерв’ю з волонтером Олексієм.

- На Вашу думку, мовна ситуація в місті до війни і зараз. Які помітили зміни?

Олексій: -Частина людей намагається перейти з російської на українську… Розмовляють так, як в кого виходить. Спроба непогана, тільки який результат буде… Пізніше побачимо.

- Ви без певного попереднього досвіду, миттєво зреагували на наше оголошення і відразу зголосилися стати волонтером. Звідки ці сили?

Олексій:- Сам факт того, що я міг би займатись таким, виглядає суперечливо. Було цікаво подивитись на те, що може вийти з такої діяльності. Плюс є чим себе зайняти себе.

- Формат занять у вас надто жвавий і підхід креативний. Ви не дозволяєте розслаблятися і одразу ж переходите до практичних вправ. Досліджуєте і описуєте картини, мрієте вголос і таке все інше. Це Ваша особиста методика?

Олексій:- Здогадатись було нескладно. Нащо люди приходили на курси? Щоб навчитись розмовляти. Як навчитись-то? Ну… практикуйся, тобто розмовляй. Тож розмову треба просто спровокувати. Плюс доповнити словниковий запас, вправу-другу додати.... Також коротко і по-людськи пояснити часто вживані правила. І не “душнити” тими всіми “іменника м’якої группи давального відмінку чогось там” з частотою використання 1 раз на 2 житті… І адаптувати все це під населення, щоб нудно не було і щоб зробити щось потрібне за 16 годин курсу.

- Цей підхід має результат, яким Ви задоволені?

Олексій:- Наче працює… Якщо що, то адаптуватись чи змінити щось буде швидко.

- Найбільш вмотивований аргумент на користь вдосконалення української серед Ваших курсистів та курсисток?

Олексій:- З того, що я чув: “Хочу навчитись говорити, бо я живу тут, в Україні.”; “До мене звертаються українською, а я не можу відповісти. Не хочу так!”; “Колись давно вчила українську, а зараз мені складно спілкуватись і думати українською.” або щось схоже з цим. Власне я не питав людей про це. Якщо прийшли, то їм це треба. І все…

- Вікова категорія бажаючих вдосконалюватися на курсі була різною. Але всі працювали в команді активно. Отже, можна вважати, що всім вдавалося навчитися розмовляти українською без проблем?

Олексій:- Це залежить від людей,вдалося їм щось запам’ятати чи ні і як саме. А взагалі! Навчитись за 16 годин мові (будь-якій) до середнього рівня володіння не можна. Курси є основою для вивчення мови, а чи вивчатимуть люди її далі і як - це вже від них залежить. За 2 місяці рівень мови, звісно, підвищився, але це ж не кінець роботи…

- Ваші поради, вже наразі досвідченого коуча тим, кому ще і досі важко перейти на українську мову?

Олексій:- Сенсу навантажувати себе тонную інфи відразу не буде. Подивіться, що самі вмієте. Почніть говорити хоч якось. Подивіться на свій словниковий запас, живий він там чи як. Починайте покращення/вивчення мови (взагалі будь-якої) поступово. Знайдіть, де чи з ким спілкуватись (практикуватись), почніть з простих і частих у використанні правил, слів щоденного вжитку. Носій мови зможе теж допомогти. А з часом зможете самі зорієнтуватись, що і як саме вам треба. Зараз не буде великих проблем з вивченням мов, аби тільки вміли шукати інформацію…

- Організувати зворотний зв'язок у команді - справа непроста. Чи згадаєте ситуації, коли не відчували зворотнього зв’язку з аудиторією. Якщо подібне траплялося, яким шляхом виходили?

Олексій:- Та спілкування само по собі починалось… Десь якось підштовхнув, десь дав привід для обговорення і дивись на результат.

- Тепер маєте такий досвід, що випускники третього потоку, аплодували Вам стоячи. Дехто вирішив продовжувати процес вдосконалення мови й надалі з Вами. Це мотивує Вас до… ?

Олексій:- Принаймні знаю, що знайшов напрямок, за яким можна працювати з населенням. Люди ходять, поки задоволені і поки цікаво…

- Маєте питання для самого себе?

- Олексій:- Які наслідки будуть від моїх дій?

- Вам є ще що додати? Можливо, треба висвітлити інші важливі питання, які виникають в процесі навчання. Якщо так, то які?

- Олексій: Нема.

- Дякую за щирість! Нехай все складається якнайкраще!

  

 

Переглядів: 165 | Додав: cbstolstogo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вітаю Вас, Гість!
Середа, 08.05.2024