22:33
DOCUDAYS UA

21 січня зустрілися в Клубі медіапросвіти з прав людини DOCUDAYS UA щоб подивитися                         д/ф українського режисера Сергія Буковського ( лауреата Національної премії України ім. Тараса Шевченка) "Назви своє ім'я".

У фільмі люди, які вижили в 1941—1942 роках, розповідають в інтерв'ю, як їм вдалося врятуватися від неминучої загибелі. Одна з героїнь фільму тернополянка Ірина Максимів, якій у часи тих подій було 11 років, розповідала, як її сім'я допомагала вижити євреям. Під час війни її батьки дев'ять місяців переховували в погребі власного будинку на території німецького генштабу 16 євреїв. За це їх визнали праведниками народів світу. Спогади Ірини Максимів режисери записали в 1994 році в Тернополі. У розмові з нею Спілберг зізнався, що дуже вражений благородністю її сім'ї.

Впродовж обговорення багато говорили про дискримінацію та нетерпимість.

Звідки вона береться, як з’являються стереотипи? Обговорювали типи, види, форми та прояви дискримінації. Особливу увагу приділили саме дискримінації за національною ознакою, саме ця дискримінація перетворилася на голокост.

Голокост - період в історії, протягом якого нацисти вбили мільйони євреїв та інших людей через те, ким вони були. Вбивства організувала німецька нацистська партія на чолі з Адольфом Гітлером.

Головною мішенню були саме євреї, серед них було найбільше число жертв. Майже сім із кожних 10 євреїв у Європі вбили через їхню ідентичність. Саме про це власне і був фільм який ми сьогодні дивилися.

Так фільм справив тяжке враження. При обговоренні проводили паралелі з сучасністю. Це особливо актуально через події в країні, масову й вимушену хвилю біженців, зміну політичних, ціннісних та мовних орієнтирів.

  

  

 

Переглядів: 115 | Додав: cbstolstogo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вітаю Вас, Гість!
Четвер, 09.05.2024