10:00
День Соборності України

 
22 січня українці відзначають національне свято – День Соборності.
День Соборності України було засновано, щоб громадяни нашої країни пам'ятали про важливість свободи та незалежності держави, в якій живуть.
Згідно з офіційними джерелами, 22 січня 1918 року Центральна Рада на IV універсалі проголосила, що відтепер Україна є незалежною державою. Через рік, 22 січня 1919 року, підписали Акт возз'єднання Української народної республіки (УНР) та Західно-Української народної республіки (ЗУНР). Це означало, що республіки об'єднуються та створюють єдину державу. Пізніше домовленість назвали "Акт Злуки".
Незважаючи на підписаний акт, об'єднання територій не відбулося, але така дія суттєво вплинула на політичну ситуацію в країні. У 1990 році, напередодні річниці, між Києвом та Львовом десятки тисяч людей, тримаючись за руки, вишикувалися в "живий ланцюг". Така акція підтверджувала стійкість та єдність українського народу.
1999 року чинний президент Леонід Кучма офіційно встановив свято 22 січня як День Соборності України. 13 листопада 2021 року президент Петро Порошенко заснував 2 свята: День Соборності України (22 січня) та День Гідності та Свободи України (21 листопада).
В цьому році  День Соборності святкували і в бібліотеках - філіях нашої громади. До свята долучились: Чапліївська, Тиманівська, Пирогівська, Клишківська, Собицька, Маківська бібліотеки.
  
  
  
  
 
 
 
 
 
Переглядів: 199 | Додав: cbstolstogo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вітаю Вас, Гість!
Вівторок, 07.05.2024