Культура скасування або культура виключення, соціально-політичний термін що виник у США та Європі ; сучасна форма остракізму, при якій людина або певна група позбавляються підтримки та засуджуються в соціальних або професійних спільнотах як в онлайн-середовищі і в соціальних медіа, так і в реальному світі. "Канселлінг".

Термін «культура скасування» також може означати «культурний бойкот» певної персони (як правило, знаменитості) або бренда.

«Культура скасування» - це сучасна форма остракізму, коли людину, караючи, викидають із суспільства.

Що таке остракізм? При «культурі скасування», яку можна розглядати як культурний бойкот, людина, група людей чи компанія, позбавляється підтримки та «скасовується». Водночас «культуру скасування» можна використовувати як можливість закликати когось до відповідальності.

Саме про цю проблему сучасного суспільства йшла дискусія на зустрічі в англомовному клубі.

Присутні 5 чоловік.

The culture of cancellation or the culture of exclusion is a socio-political term that originated in the United States and Europe; a modern form of ostracism in which a person or group is disenfranchised and condemned in social or professional communities, both online and in social media, and in the real world. "cancelling".

The term "cancellation culture" can also mean a "cultural boycott" of a particular person (usually a celebrity) or brand.

"Culture of cancellation" is a modern form of ostracism, when a person is punished and thrown out of society.

What is ostracism? In a “cancellation culture,” which can be seen as a cultural boycott, a person, group of people, or company is deprived of support and “cancelled.” However, “cancellation culture” can be used as an opportunity to hold someone accountable.

It was about this problem of modern society that there was a discussion at a meeting in an English-speaking club.

   

Переглядів: 208 | Додав: cbstolstogo | Дата: 15.01.2022 | Коментарі (0)

Сьгодні 15 січня ми вперше зустрілися в "Клубі..." в новому році. 

Так співпало, що саме  в цей день минає 30 років як Верховна рада України затвердила пісню "Ще не вмерла Україна" гімном нашої країни. Тому - це і стало темою нашого заняття.

Пісня «Ще не вмерла Україна» на слова Павла Чубинського і музику Михайла Вербицького стала популярна в українському русі задовго до подій Української революції 1917-1921 р. Її, як і «Заповіт» Шевченка, виконували як національний гімн на українських зібраннях. Із початком революції гімн “Ще не вмерла Україна” набуває особливої популярності. Його записують на платівки, слова і ноти друкують на тогочасних листівках. Із кінця 1917 р. пісню виконували також зі словами, зміненими на «Вже воскресла Україна…». 17 червня 1918 р. американська газета «The New York Times» опублікувала статтю про затвердження пісні «Ще не вмерла Україна» новим національним гімном України і навела переклад слів англійською. Однак у часи Української революції юридичного затвердження гімну не відбулося, на той час фіксувати гімн у законодавчих актах не практикували.

Слова до гімна написав фольклорист, поет Павло Чубинський. Музика до твору зародилась на території сучасної Польщі. Саме там, на Перемишлянщині у ХІХ столітті жив і працював Михайло Вербицький -- священик, композитор - автор музики до українського національного гімну. Аби підняти український дух своїх співвітчизників на прикордонні, Михайло Вербицький вдався до написання патріотичного твору, який, пройшовши крізь терни, разом із синьо-жовтим стягом і тризубом став головним символом України.

15 січня 1992 року Президія Верховної Ради України ухвалила указ про Державний гімн України, яким затвердила його у музичній редакції Михайла Вербицького, а 6 березня 2003 року Верховна Рада, після дводенного обговорення, затвердила як текст Державного гімну - перший куплет та приспів з віршу Чубинського. З прийняттям цього закону стаття 20 Конституції набула завершеного вигляду, а Національний гімн на музику Вербицького отримав офіційні слова.

  

  

 

 

Переглядів: 195 | Додав: cbstolstogo | Дата: 15.01.2022 | Коментарі (0)

Вітаю Вас, Гість!
Вівторок, 07.05.2024