16:56
День Соборності України

22 січня є важливою датою в історії українського державотворення – українці відзначають День Соборності України. Це свято відзначала й наша бібліотека.

Цей день ознаменований двома значними подіями в історії України: проголошенням 22 січня 1918 року Незалежності Української Народної Республіки  й Акту Злуки українських земель, 22 січня 1919, що об'єднав УНР та ЗУНР в одну державу.

  А 22 січня 1990 року в Україні відбулася одна з найбільших масових акцій – “живий ланцюг” від Івано-Франківська через Львів до Києва, як символ єдності східних і західних земель України.

В День Соборності України до музею Пантелеймона Куліша завітали представники Шосткинського районного осередку політичної партії «Удар» Віталія Клічка. І це дуже символічно. Адже Пантелеймон Куліш був палким борцем за соборність і незалежність України, що і показав в яскравій художній формі у своєму історичному романі «Чорна рада». Не менш цікавою була розповідь Тетяни Кавунової (яка проводила екскурсію) про інші здобутки та новаторство П. Куліша, його вплив  на суспільно-літературне життя, на процеси формування модерної української нації.

Є низка значень терміну “соборність”. Та соборність сьогодні це – духовна єдність всіх  українців, згуртованість громадян, незалежно від їхньої національності.

 Фільм "Остап", який ми передивлялися сьогодні, на засіданні кіноклубу Docudays    було обрано не випадково.

Остап - це людина, яка мріє про суверенність, незалежність та соборність нашої держави. Він був серед тих, хто виборював незалежність України на Майдані, потім захищав Донецький аеропорт, був тяжко поранений, а 23 січня 2015 року потрапив у полон. Не помилилася з вибором – фільм приголомшив. Говорили багато, не могли зупитнитися. Розповідали історії з життя про своїх друзів і сусідів, які воювали, були поранені, перебували в заручниках. Тема болюча, тому в багатьох при обговоренні на очах бриніли сльози.

Як і на початку 20 – го століття, соборність і єдність українців залишаються фундаментальними цінностями української державності, які Україна захищає сьогодні від  збройної агресії.

  

  

 

Переглядів: 211 | Додав: cbstolstogo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вітаю Вас, Гість!
Вівторок, 07.05.2024