20 лютого Україна вшановує пам'ять героїв Небесної Сотні – українців, які змінили перебіг історії нашої держави. 9 років тому під час Революції гідності в центрі Києва відбулися масові розстріли протестувальників. Цьогорічна кампанія вшанування, яка триватиме з 15 по 20 лютого, пройде під гаслом «Небесна Сотня – перші герої російсько-української війни». 

Долучився до цієї кампанії і клуб медіапросвіти з прав людини Docudays UA, що    8 рік поспіль працює в Шосткинській центральній міській бібліотеці.

18 лютого дивилися фільм «ЄВРОМАЙДАН. ЧОРНОВИЙ МОНТАЖ»

Революція як вибух пробудженої гідності, як ейфорія свободи, як біль усвідомлення ціни, як народження новітньої історії України. 

Ми звернулися до режисерів, що знімали український протест, і попросили надати нам їхні найкращі кадри. Епізоди майбутніх фільмів про Євромайдан склалися у калейдоскоп революції, що не потребує коментарів. Ми пропонуємо до вашої уваги хроніку Українського протесту. Проживіть із нами ці три місяці боротьби, відчуйте і побачте революцію нашими очима.

Багато говорили про гідність і свободу.

Кожному з присутніх було запропоновано  обрати вислів про свободу. Отакий як:

  • Свобода варта того, щоб за неї боротися
  • Сила і свобода – ось що робить людину прекрасною. Слабкість та рабство ніколи не створювали нікого, крім злих людей
  • Справжня свобода починається по той бік відчаю
  • Бути вільним – це ніщо; стати вільним - це все
  • Свобода – це не те, що вам дали. Це те, що у вас не можна відібрати.

І пояснити чому саме цей вислів сподобався, а після перегляду фільму, ще раз сказати, чи змінилася Ваша думка, щодо вислову, і як саме.

Пан Олексій обрав вислів Ж-П Сартра: «Справжня свобода починається по той бік відчаю».  Тільки коли людина на межі і їй вже немає,  що втрачати вона може відчувати себе вільною. І це довів майдан, люди були у відчаї і саме тому пішли на майдан, щоб відстоювати свою свободу. Думка пана Олексія після перегляду тільки зміцніла.

Пані Зої сподобався вислів Ж-Ж Руссо «Сила і свобода – ось що робить людину прекрасною. Слабкість та рабство ніколи не створювали нікого, крім злих людей».  Так, дійсно сильна і свободна людина чудова. Рабство породжує тільки злобу.  Майдан – це підтвердив. Після перегляду фільму пані  Зоя в цьому впевнилася.

Пані Ганна уподобала твердження Агати Крісті «Свобода варта того, щоб за неї боротися». І до і після перегляду погляд не змінився. Свобода дійсно варта того, щоб за неї боротися.

  

  

 

 

 

Переглядів: 103 | Додав: cbstolstogo | Дата: 18.02.2023 | Коментарі (0)

Вітаю Вас, Гість!
Четвер, 09.05.2024