До Шостки чи у Шостку?

У неділю, 10 липня, у програмі волонтера Олексія - найістотніша частина мови – іменник. Згадали дружно, що іменник відповідає на питання хто? що? Розібрали досконало і переконалися в самостійності його як частини мови. Засвоїли, що його вирізняє з-поміж інших частин мови та які він має граматичні ознаки.

Олексій пояснив групі, що іменники вживаються не тільки в однині і в множині, а ще - тільки в однині, і тільки в множині.

Далі торкнулися часто вживаних помилок у мовленні. Наприклад, розібрали словосполучення, які вже здаються сталими для більшості українців. Вважаєте коректно поєднувати слова «вірна відповідь» чи «правильна відповідь», «брати участь» чи приймати участь», «у даному випадку чи у цьому випадку? Так, у цих висловах часто робили ми помилки. Але після сьогоднішнього уроку, їх вже не буде, або майже не буде.

Жваво спілкувалися й узагальнювали граматичні ознаки категорії іменників. І нарешті, засвоїли, що вислів «Доброго дня" не притаманний українській мові. В українській мові традиційне привітання звучить як «Добрий день», «Добрий вечір». В неформальному спілкуванні можна застосовувати або «добридень», «добривечір».

І щодо правильності написання вислову, з якого починається стаття. Коли мається на увазі рух до міста, села, селища, то треба ставити прийменник до. Отже, поїхав/ла в до Шостку, а не у Шостку.

Як завжди, домашнє завдання від Олексія на наступний урок. Скласти декілька речей зі словами, які сьогодні годину конспектували та розібрати їх за граматичною основою. Отже, відновлюємо у пам'яті все, що почули і…

                               

 

 

Переглядів: 161 | Додав: cbstolstogo | Дата: 10.07.2022 | Коментарі (0)

Вітаю Вас, Гість!
Неділя, 05.05.2024