23 вересня зустріч у "Клубі шанувальників класичної музики" присвячена місту Львів, а точніше музичному Львову.

Перша письмова згадка про Львів датується 1256 роком, тобто історія Львова налічує вже понад 750 років. Місто, яке було засноване на перетині вигідних торгових шляхів, розвивалося і розквітало, ставши одним з головних центрів середньовічної Європи. Протягом своєї історії, перебуваючи під владою таких європейських країн як Польща, Австро-Угорщина і Росія, Львів перебирав від кожної з них частину культури і знань і перетворився з часом в перлину культури країни.

Незаперечним свідченням культурного багатства міста є велика кількість театрів, концертних залів, творчих об'єднань, а також проведення в місті численних фестивалів і заходів.

Основними осередками музичного життя міста є театр опери та балету, філармонія і будинок органної музики, де міститься найбільший в Україні орган. У Львові поки немає повноцінного концертного залу, нерідко концерти відбуваються в державному цирку або в критому велотреку при стадіоні СКА. Щороку у Львові проходить безліч музичних фестивалів: «Велика коляда» (колядки), «Флюґери Львова» (етно-джаз), «Віртуози» (класична музика), «Львів Стародавній» (фестиваль середньовічної культури), «Діапазон» (органна музика), «Етновир» (етно), «Контрасти» (сучасна класична музика), фестиваль давньої музики, «Jazz Bez» і «Alfa Jazz Fest» (джаз), «Stare Misto» (рок). У місті діють академічний камерний оркестр «Віртуози Львова», хорова капела «Дударик», муніципальний оркестр «Галицькі Сурми», муніципальний хор «Гомін», камерний оркестр «Леополіс», симфонічний оркестр філармонії. З містом пов'язане життя музикантів, композиторів і співаків Соломії Крушельницької, Франца Ксавера Моцарта, Філарета Колесси, Мирослава Скорика, Руслани Лижичко, Святослава Вакарчука, Володимира Івасюка та інших. У 1986 році у Львові виникла одна з перших у Союзі неформальних громадських організацій «Львівський рок-клуб». Клуб відіграв значну роль в українізації рок-музики в Україні, а з його середовища вийшли такі відомі гурти: «Брати Гадюкіни», «Лесик Бенд», «Плач Єремії», «999», «Білий загін» тощо.

Львівщина дала початок багатьом відомим гуртам, як-от «Океан Ельзи», «Скрябін», «Піккардійська терція», «Плач Єремії», «Мері», «Оратанія», «Механічний апельсин» та інші.

 

 

 

 

Переглядів: 531 | Додав: cbstolstogo | Дата: 23.09.2017 | Коментарі (0)

Вітаю Вас, Гість!
Субота, 20.04.2024