День Соборності— свято України, яке відзначають щороку 22 січня в день проголошення Акту возз'єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році.

Свято встановлено Указом Президента України «Про День Соборності України» від 21 січня 1999 року № 42/99 «…враховуючи велике політичне та історичне значення об'єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) української держави…».

«Цього року День Соборності України є першим у низці свят ( 20 – та річниця Конституції України, 25 – та річниця проголошення незалежності України), що  утверджують для українців цінність ідеї власної державності», - наголосила провідний спеціаліст бібліотеки ім. Л.Толстого Четверикова Тамара Станіславівна.

Про історичну складову цього свята  розповідав молодший науковий співробітник шосткинського краєзнавчого музею Григорьян Микола Володимирович. «Ми вже тоді мали змогу увійти в коло цивілізованих  європейських держав і посісти в ньому належне місце. Не судилося...».

«Минуло майже століття, однак на часі  та ж проблема солідарності, соборності, єдності України» - таку думку висловила Кобизєва Алла Василівна, власні вірші патріотичної тематики прочитав Радохлєб Іван Микитович.

Голова обласного осередку Міжнародного товариства з прав людини Скорик Михайло Миколайович згадав про патріотичні сили України, які ще до здобуття Україною незалежності намагалися відродити історичні події.

Присутні на заході   в єдиному патріотичному пориві висловили надію, що дуже скоро під знаменами прапора соборної української держави запанує мир, єдність і взаємоповага.

 

 

 

http://ngu.gov.ua/ua/news/shostkynski-nacgvardiyci-vidznachyly-den-sobornosti-ukrayiny - Центральна міська бібліотека на сайті НГУ(Національна гвардія України)

 

Переглядів: 625 | Додав: cbstolstogo | Дата: 21.01.2016 | Коментарі (0)

Вітаю Вас, Гість!
Четвер, 28.03.2024