10:35
Тарас Шевченко - диригент настрою на весіллі Куліша

Про кохання… Пантелеймона й Олександри. Причин, аби не забувати - декілька. Є нова книга - «Сумщина. Велика спадщина. Проза». Тут надруковано розділ з роману Леоніда Смілянського «Поетова молодість». Далі, 14 лютого – день, коли слова про кохання втримують рекордну кількість активностей в інфосфері, а історії кохання буквально вражають та підкорюють усіх, хто потрапляє в мережеву реальність.

А ще саме в цей день, 125 років тому, Пантелеймон Куліш залишив свою кохану дружину і душа його відлетіла у засвіти.

15-річна Олександра та 24- річний Пантелеймон познайомилися на хуторі Мотронівка. Весілля молодих відбулося у січні 1847 р. Старшим боярином був Тарас Шевченко, і як згадував Куліш: «Обернув весільне свято на національну оперу». Прагнув, щоб всім було весело і йому це добре вдавалося.

Для Олександри весілля з Пантелеймоном Кулішем стало найяскравішим спогадом життя: «Бокали дзвеніли, пінились клубом, хлопали, розбивались… плескали під стелю, кричали: гірко! гірко! та я мов дикарка, раз удостоїла таки жениха поцілувати… Боже що то за вечеря була! Гучна, весела, щаслива!...».

Віднині увесь її світ став обертатися навколо Куліша, вона ним дихала, жила, «була щаслива його щастям…».

Яким було їхнє спільне життя? Романтичних й драматичних моментів вистачало, адже подружні стосунки тривали піввіку. До цієї теми зверталися і продовжують це робити багато письменників, істориків, дослідників, краєзнавців. Читачу добре відомі такі тексти: жіночі мемуари-спогади Ганни Барвінок, «Кохання в житті Шевченка й Куліша» Валер’яна Чубського (псевдонім Михайла Могилянського), «Романи Куліша» Віктора Петрова, його ж «Пантелеймон Куліш у п’ятдесяті роки...», «Урваний роман» Олександра Дорошкевича, «Подружнє життя і позашлюбні романи Пантелеймона Куліша» Євгена Нахліка, «Перстень Ганни Барвінок» Івана Корсака та інші твори. Як не згадати і наших земляків, які вивчають долю Пантелеймона Куліша з усіма подробицями його творчого та сімейного життя: Леонід Смілянський, Олексій Вертій, Іван Абрамов, Віктор Терлецький, В'ячеслав Кириєвський, Наталія Міллер. Продовжимо?

У Шосткинській центральній міській бібліотеці знайдеться чимала добірка книг, аби задовольнити цікавість про романтичну натуру та внутрішній світ П. Куліша.

 

Переглядів: 211 | Додав: cbstolstogo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вітаю Вас, Гість!
Понеділок, 06.05.2024