10:24
Літературний портрет "Це талант сильний, мужній..."

25 лютого Україна урочисто відсвяткувала 145 річницю з дня народження Лесі Українки. Знаємо її більше як поетесу та драматурга, але ж інтереси її були дуже широкі: поезія, драматургія, проза, літературна критика, публіцистика, історія, етнографія й фольклор, музикознавство.

Для студентів ШХТК, Шосткинського інституту СумДУ була підготовлена добірка цікавих фактів  про життя Лесі Українки.

«Вимушені мандри»  по лікарях, Україною та за кордон, спілкування з рідними в листах....

Одним з тих, хто, ніби ланцюжком, зв’язував письменницю з Києвом, з Україною, був наш земляк, шосткинець, Федір Петруненко. Докладно про  «кореспондента» Лесі Українки розповідав Віктор Терлецький.

«Твої листи завжди пахнуть зів’ялими трояндами...». Цей відомий вірш  у прозі Леся Українка присвятила С.Мержинському. Про самопожертву хворої, слабкої жінки, яка доглядала вмираючого чоловіка, розповіла бібліотекар юнацького відділу Надія Шалда.

Прикро це визнавати, однак у більшості українців знайомство з творчістю Лесі Українки обмежується  кількома поезіями, «Лісовою піснею» та п’єсами. Та й про саму поетесу ми знаємо дуже мало, хоча про неї завжди багато говорять, багато пишуть, багато дискутують. Та насправді ми зовсім не знаємо Українки...Коли був надрукований перший вірш, чому припинила займатися музикою, скільки знала мов, які нові слова ввела в українську мову та багато інших цікавих фактів навела Тамара Четверикова.

«Се справді незвичайна людина»,- казала про неї Ольга Кобилянська.

 

   

 

Переглядів: 590 | Додав: cbstolstogo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вітаю Вас, Гість!
Субота, 20.04.2024