13:31
Клуб шанувальників класичної музики

Напередодні Світлого свята Великодня обговорювали класичні музичні твори, що написані на бібілійні сюжети.

Біблія справила величезний вплив на розвиток загальнолюдської культури. На Біблійні сюжети створено безліч шедеврів в області літератури, музики, живопису, скульптури, архітектури, а також написано колосальну кількість праць з етики, естетики, філософії, теології та релігієзнавства. 

Сьгодні ми торкнулися деяких опер та балетів, що створені за мотивами біблійних історій.

«Блудний син» - одноактний балет в трьох картинах Сергія Прокоф'єва на лібрето Бориса Кохно за мотивами євангельської притчі про блудного сина, створений за замовленням Сергія Дягілєва . Прем'єра відбулася 21 травня 1929 року в Парижі в Театрі Сари Бернар під керуванням Сергія Прокоф'єва, хореограф - Джордж Баланчин, сценограф - Жорж Руо. У партіях були зайняті кращі виконавці трупи.

«Страсті за Матфеєм» - балет Джона Ноймайера на музику духовної ораторії Йоганна Себастьяна Баха «Страсті за Матфеєм». Монохромний спектакль вирішений в стилістиці середньовічної містерії, багато мізансцен були запозичені хореографом з релігійного живопису і скульптури. З дня прем'єри і до 2005 року Ноймайєр сам виконував головну партію Ісуса Христа. Сценіческая прем'єра відбулася 25 червня 1981 на сцені Гамбурзької опери.

"Іродіада"  - опера в чотирьох актах французького композитора Жюля Массне. Французьке лібрето написано Полем Милье і Анрі Гремоном за мотивами повісті Гюстава Флобера «Іродіада» (1877). Прем'єра відбулася 19 грудня 1881 року в Брюсселі в Театрі Ла Монне. 

«Саломея»  - музична драма Ріхарда Штрауса на одну дію за однойменною драмою Оскара Уайльда в перекладі Гедвігою Лахман. Прем'єра: Королівський оперний театр, Дрезден, 9 грудня 1905 року, під керуванням Е. фон Шуха.

    

 

 

Переглядів: 490 | Додав: cbstolstogo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вітаю Вас, Гість!
Четвер, 25.04.2024