25 березня субота ми зустрічаємось в "Клубі...", щоб поговорити про Семена Степановича Гулака-Артемовського.

Семе́н Степа́нович Гула́к-Артемо́вський  — український композиторспівак, баритон (бас-баритон), драматичний артистдраматургнебіж письменника П. П. Гулака-Артемовськогоавтор однієї з перших опер на україномовне лібрето опери «Запорожець за Дунаєм».

Навчався український співак у майстрів Франції та Італії, з величезним успіхом дебютував на сцені Флорентійського театру, слід зауважити, що він був першим басом, рівного його голосу не було і в Італії. А ще молодий Семен заворожував публіку Флорентійської оперної сцени тим, що не тільки співав, а й входив у роль, що було ще не прийнятим у ті часи. Тому публіка була в захопленні від виступів сеньйора Артемовського, а російський цар Микола Павлович, який перебував тоді у Флоренції, подарував Семену діамантовий перстень.

Гулака-Артемовського можна назвати особистістю у всіх відносинах нетиповою. У нього не тільки був божественної краси голос (тембр бас-баритон) і композиторський талант, але й пристрасть до малювання. Як художник Гулак-Артемовський захоплювався написанням картин-мініатюр, сценічних декорацій.

  

 

 

Переглядів: 117 | Додав: cbstolstogo | Дата: 25.03.2023 | Коментарі (0)

Вітаю Вас, Гість!
Четвер, 09.05.2024