22 січня Україна відзначає 100 річний ювілей  підписання Акту Злуки східних і західних земель –День Соборності. Нині це свято проходить під гаслом «Разом з власної волі з 1919 року». У бібліотеці ім.Л.Толстого пройшли урочистості з нагоди державного свята.

Про історію свята, його символіку та значення для прийдешніх поколінь розповідав учитель історії Федір Пушкар.

Нажаль, свято Соборності для українців сьогодні – з гірким присмаком. Саме 22 січня 2014 року  на Майдані Незалежності відкрився рахунок героїв, які й донині гинуть за свободу Батьківщини. Українські військові на сході країни обстоюють не лише незалежність, а й  Соборність України.

Хвилиною мовчання присутні вшанували загиблих шосткинців: Василя Кондратенка, Сергія Коворотного, Івана Євдокименка, Костянтина Сергієнка, Ярослава Бугаєвського.

Дуже щемливими та хвилюючими були виступи матерів Валентини Михайлівни  Євдокименко та Світлани Василівни Кондратенко. Кожна з них з надією говорила про те, що війна обов’язково повинна скінчитися, щоб перестали гинути діти.

Вітаючи присутніх з державним святом, заступник міського голови Ніна Олексіївна Сиваєва зазначила: «Нині, відзначаючи ювілейний День Соборності, пам’ятаймо, що на сучасне покоління покладена велика відповідальність по збереженню цілісності України!»

  

  

  

 

 

 

 

Переглядів: 427 | Додав: cbstolstogo | Дата: 22.01.2019 | Коментарі (0)

В історії становлення незалежності і соборності України особливе місце займає день 22 січня 1919 року,коли директорія УНР проголосила Злуку всіх українських земель в єдину Українську державу. Саме цей день з'єднання Західноукраїнської Народної Республіки з Українською Народною Республікою прийнято відзначати як свято--День соборності України.
До цієї події бібліотекарі бібліотеки-філіалу №4 підготували для користувачів патріотичну абетку "Велика Злука".Бібліотекарі розповіли про історичні події тих років,присутні дізналися про становлення і розвиток українського національного державотворення,про Акт Злуки,який був глибоко історично мотивований і спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну,соборну,національну державу.Відвідувачам заходу був запропонований відеофільм "Злука.День соборності України"(З циклу Перемоги України).

 

 

Переглядів: 392 | Додав: cbstolstogo | Дата: 22.01.2019 | Коментарі (0)

Вітаю Вас, Гість!
П`ятниця, 19.04.2024