Сьогодні свято - Всеукраїнський День бібліотек, у нашій бібліотеці День відкритих дверей. Однією із тем стало інтелектуальне обговорення в кіноклубі Docudays UA.

Для обговорення було обрано фільм австралійського кінорежисера Девида Феделеша "Край електросміття".

Чи ви колись замислювалися над тим, що відбувається з електронікою, яка відслужила своє? Щороку в світі накопичується майже 50 мільйонів тон електронного сміття. Значну частину вживаних і непотрібних електротоварів із розвинених країн звозять до країн третього світу. Більшість із них нелегально експортується як секонд-хенд, хоча насправді це непотріб. Цей фільм досліджує проблему нерегульованого повторного використання електронного сміття у Гані. Тут, у Західній Африці, електроніка геть не така, якою ми звикли бачити її на прилавках магазинів.

Протягом 20 хвилин (саме стільки демострується фільм) стрічка піднімає глобальну проблему нерегульованого повторного використання електронного сміття. Фільм без діалогів та без авторських коментарів, ти сам на сам із побаченим і від цього перехоплює дух, і справді, слова стають зайвими. На прикладі місцевості Агбогблоші, у республіці Гані, що являється найбільшим звалищем електронного сміття у всьому світі, автор відображає не тільки глобальну екологічну катастрофу, але й питання прав людини.

Екологічна проблема є чи не найважливішою в світі, тому обговорення стало миттєвим, одразу ж після закінчення фільму і було дуже емоційним. А питання, що турбували глядачів були такими.  Що можна зробити, щоб недопустити екологічну катастрофу? Хто повинен це робити? Яка країна є прикладом з безпеки екології? Чи врегулювано законодавство з екологічних питань в Україні?

У результаті  жвавого обговорення дійшли такого висновку: треба починати з себе, з виховання своїх дітей. Катастрофа починається з першої обгортки, яку кинули мимо смітника. І якщо ми самі будемо робити правильно, то зможемо змінити світ навколо себе.

 

  

 

 

Переглядів: 520 | Додав: cbstolstogo | Дата: 30.09.2018 | Коментарі (0)

Вітаю Вас, Гість!
П`ятниця, 29.03.2024