Цими днями виповнилося 100 років з часу знаменитого бою на горі Маківці. Саме там, під час Першої світової війни, відвага українців зірвала стратегічні плани російської армії. Цей подвиг поклав початок легенді про Січових Стрільців. У ці дні гора Маківка стала місцем паломництва для тисяч українців.

Історіографія порівнює бій за Маківку з Фермопільською битвою, коли 300 спартанців зупинили кількасот-тисячну армію персів. Навесні 1915 російські війська, маючи чисельну перевагу, планували подолати Карпатські хребти, вийти на Мукачеве, а звідти — на Відень і Стрий. От тільки спочатку потрібно було захопити і закріпитися на вершині Маківки. На цю операцію царські генерали кинули всі наявні резерви. Однак через величезні втрати, не змогли продовжити наступ, і вже через тиждень змушені були поспішно відступати перед австрійськими підрозділами, які надійшли на підкріплення. Втрати українських січових стрільців становили 42 вбитих і 76 поранених. Усі вони були молодими хлопцями — від 17 до 22 років. Пізніше радянська влада усіляко намагалася стерти цю сторінку з народної пам'яті. І лише в незалежній Україні, 15 років тому на Маківці було відкрито меморіал-некрополь. 

У наші дні, в зв'язку з протистоянням на сході, подвиг Січових Стрільців набув особливого значення, став доказом того, що українське військо може перемогти ворожу армію, хоч якою б потужною та чисельною вона не була. 

З нагоди визначної історичної події в історії українського народу у бібліотеках Шосткинської ЦБС проведено:
Книжкову виставку «Лицарі української Незалежності»;
Тематичний куточок «Безсмертна слава Січових стрільців»;
Тематичну поличку «Маківка – символ українських перемог»;
Інформаційну ініціативу «За Україну, за її волю, за честь і славу, за народ»;
Годину інформування «Карпатські бої Українських Січових Стрільців»;
Годину повідомлень «Українські Січові Стрільці – історія України».

Переглядів: 770 | Додав: cbstolstogo | Дата: 13.05.2015 | Коментарі (0)

Вітаю Вас, Гість!
П`ятниця, 29.03.2024