16-17 жовтня Шосткинщина приймала на своїй щедрій землі гостей. А їх було не мало: у творчій лабораторії «Шукаємо формулу успіху», яка проходила на базі Шосткинської міської ЦБС, взяли участь близько 50 директорів централізованих бібліотечних систем та районних бібліотек Сумської та Чернігівської областей. На два дні місто Шостка стало стратегічним центром розвитку формули успіху в роботі бібліотек. Приємно, що вперше творча лабораторія об’єднала на одному діалоговому майданчику представників бібліотечної спільноти двох областей - в заході брали участь наші колеги, директори міських та районних бібліотек Чернігівщини.

Для гостей найкращі мистецькі колективи Шостки подарували концертну програму, яка приємно вразила учасників творчої лабораторії і надала наснаги на проведення творчого діалогу.

Урочиста частина заходу розпочалася із привітання директорів обласних бібліотек. Тетяна Іванівна Фролова, директор Сумської ОУНБ ім. Н.К. Крупської, висловила сподівання, що «творча лабораторія дозволить кожному з нас не тільки поділитись своїми успіхами, а і взяти для себе якусь цікаву, нову формулу нашої творчої праці». А Інна Михайлівна Аліференко, директор Чернігівської ОУНБ ім. В.Г.Короленка виразила надію, що такі зустрічі будуть і надалі, адже нам є чому повчитись один у одного.

Підтвердженням того, що влада не байдужа до проблем бібліотечної справи, став виступ мера міста М.П.Ноги на відкритті творчої лабораторії. Він запевнив, що влада розглядає в Шостці бібліотеку «як центр знань, як центр, в якому передаються знання, як центр, в якому накопичуються знання, як центр, де проста людина може отримати цей рівень знань».

А потім розпочалася робота творчої лабораторії.

Велику зацікавленість викликала презентація про задоволення інформаційних потреб населення в бібліотеках області і проектну діяльність бібліотек, з якою учасників лабораторії ознайомила директор Сумської ОУНБ ім. Н.К. Крупської Тетяна Іванівна Фролова.

Учасники зустрічі мали змогу отримати алгоритми успішної бібліотеки від Марії Іванівни Захарченко, завідувачки науково-методичного відділу Сумської ОУНБ ім. Н.К. Крупської.

Складовими успіху щодо можливостей використання інформаційних технологій, розробки та впровадження інноваційних послуг поділилась Ольга Іванівна Євтушенко, директор Шосткинської міської ЦБС.

Родзинкою заходу стала презентація на тему «Роль публічної бібліотеки у соціокультурній інфраструктурі міста» Олени Євгенівни Єкименко, директора Ніжинської МЦБС. Мабуть доведеться відвідати колег з Ніжина, щоб запозичити креативні рецепти ніжинських огірків.

Інформаційні повідомлення учасників лабораторії були надзвичайно цікавими та змістовними: про креатив та інновації в краєзнавчій роботі бібліотек Городнянської ЦБС поділилися колеги з Городні, а співпрацю бібліотеки з літературно-мистецьким об’єднанням «Убідь» висвітлила у своїй доповіді Тамара Олександрівна Гребеник, директор Сосницької ЦБС Чернігівської обл.

Про те, що шлях дитини до успіху сьогодні пролягає через бібліотеку, в своїй презентації акцентувала Тамара Миколаївна Клюй, директор КЗ «Чернігівська обласна бібліотека для дітей ім. М. Островського.

Інноваційну діяльність та найбільш вдалі проекти Сумської міської ЦБС презентувала головний методист Світлана Анатоліївна Мамай. Вона розповіла про креативний підхід бібліотекарів щодо вирішення питання залучення читачів до бібліотеки шляхом проведення акцій "Бібліотека йде в люди”.

Всі учасники лабораторії дійшли висновку, що секрет успіху бібліотеки — безперервний пошук нових рішень для мотивації відвідувачів, креативність, вміння бути поінформованим та ефективно задовольняти потреби сучасних користувачів.

 


   

       

   

Фотографії, зроблені під час проведення творчої лабораторії можна завантажити за посиланням http://www.ex.ua/view/73612190

Переглядів: 923 | Додав: cbstolstogo | Дата: 21.10.2013 | Коментарі (0)

Вітаю Вас, Гість!
П`ятниця, 19.04.2024