16:02
Тренінг "Практична медіаграмотність"

  22-23 квітня Академія української преси у м. Харків за підтримки Програми Бібліоміст IREX / Україна провела тренінг “Практична медіаграмотність”. До участі були запрошені працівники публічних бібліотек із Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Сумської, Донецької та Луганської областей. Від Шосткинської міської ЦБС участь у тренінгу брала бібліотекар відділу обслуговування центральної міської бібліотеки ім.Л.Толстого Анжеліка Пенкіна.

Слухачі здобули навички з аналізу медіатекстів, перевірки достовірності інформації та навчилися самі проводити такі заняття.

Під час заходу відбулася дискусія «Як сьогодні просувати медіаграмотність у бібліотеці: залучення користувачів та налагодження партнерства».

Нині відповіддю на запитання «Що означає – бути медіаграмотним?» та «Яким чином розвинути навички медіаграмотності?» бібліотека не лише убезпечує своїх відвідувачів від того, щоб вони не потрапили під завали інформації, а навпаки, допомагає їм шукати, просіювати та знаходити те, що необхідно.

Під час тренінгу учасники разом з медіатренером Людмилою Гуменюк отримали відповіді на наступні теоретичні та практичні запитання: «Чому медіаграмотність є життєво необхідна в сучасній Україні?», « Хто володіє українськими медіа?», проаналізували редакційну політику провідних українських телеканалів, враховуючи те, хто їх власники. Навчались розпізнавати фейки в різних форматах медіа та перевіряти достовірність інформації, довідались про «техніку безпеки» під час роботи з джерелами.

Експерт Валентина Потапова озброїла інструментарієм, який дозволяє під час інформаційної війни врятуватися від пропаганди, технологіями критичного мислення та поділилась досвідом організації роботи дискусійного клубу.

Найбільшу зацікавленість тренінг викликав у представників бібліотек для дітей і юнацтва, бо саме молоді люди найбільше перебувають у світі, насиченому медіа.

Марина Вікторівна з Донецької області, зауважила: «Сьогодні конче необхідно навчити дітей перевіряти неправдиву інформацію. І виграє той, хто перший це розпочне».

За результатами тренінгу відповідні заходи були проведені для бібліотекарів та відвідувачів бібліотеки.

 

   

                                     


 

Переглядів: 599 | Додав: cbstolstogo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вітаю Вас, Гість!
П`ятниця, 19.04.2024