15:17
Оберіг родини і душі

19 липня центральна міська бібліотека  ім. Л.Толстого  знову відкрила свої двері для народних умільців. Це жіночий клуб «Відрада» (смт. Вороніж) презентував виставку двох майстринь: ляльки-мотанки Галини Миколаївни Шкребтієнко  та вишиті бісером картини Галини Миколаївни Сидоренко.

Ляльки-мотанки – це маленький витвір мистецтва. І кожна мати повинна спробувати виготовити ляльку для своєї дитинки власноруч. Адже ця іграшка, на відміну від штампованих на конвеєрі виробів,сповнена позитивної енергії, тепла і любові.

Здавна у кожній родині лялька-мотанка виконувала роль оберегу, була символом мудрості, берегинею роду, символом матері-прародительниці та зв’язку між поколіннями. Скільки існує людство, стільки років цій іграшці, яка повинна була дитину заспокоїти, нагодувати і зберегти. Бо мати, залишаючи дитя, замотувала фрукти чи хліб у шматочок  тканини, прив’язувала паличку і давала, як іграшку. Саме  тому в основі ляльки — хрест. Вертикальна лінія символізувала духовність, горизонтальна – земний розвиток. А разом вони символізували гармонійний розвиток людини. Виготовляючи мотанки, жінки вкладали у неї свою енергію, певні думки і побажання. Ляльку-мотанку передавала мати дочці, коли віддавала до іншого роду, а дочка, у свою чергу, своїй дитині. Це ніби ниточка, яка зв’язувала увесь рід. До речі,  були ляльки-мотанки, які дівчина клала у свою скриню, йдучи під вінець. Це – нерозлучники.  Мотанки також заговорювали для лікування, використовували як обереги.

Українська лялька унікальна тим, що вона — така ж, якою була тисячі років тому!  

Голова Воронізької селищної ради Валерій Ястребов зазначив: «Селище Вороніж і жіночий клуб «Відрада» – одне ціле. Роботи клубу підносять у височінь духовності, любові до національного і викликають захоплення».

Міський голова Микола Петрович Нога  зауважив, що майстрині достойні пошани. Треба пишатися тим, що на нашій шосткинщині живуть такі талановиті майстрині, які так гарно співають, виготовляють такі вироби, чим і  прославляють наш край. Все це піднімає дух український.

Вишивальниця Галина Миколаївна Сидоренко згадувала, що любов до вишивки прищепила їй мати. Вишивка і творчість  відволікають від мирської суєти, повсякденних проблем.

Привітати  майстринь піснею приїхав  народний колектив «Яворина».

Продемонстрували майстрині і свої кулінарні вміння, запропонувавши відвідувачам виставки скуштувати смачні українські страви.

Всі охочі насолодитися виробами майстринь жіночого клубу «Відрада» зможуть, завітавши до бібліотеки. Виставка працюватиме до  9 серпня.

  

  

   

 

Переглядів: 677 | Додав: cbstolstogo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вітаю Вас, Гість!
Четвер, 25.04.2024