13:47
Клуб шанувальників класичної музики

28 серпня святкування 30 річниці Незалежності України триває. На черговому засіданні  в "Клубі..." говорили про музику Незалежної України.

У роки незалежності українська музика, входячи в контекст світового музичного процесу, була зорієнтована на новизну, на експериментаторство, на пошуки чогось надзвичайного. Це відбилося в концептуально-образних новаціях музичного мистецтва.

Для українських митців, зокрема композиторів, на зламі ХХ – ХХІ ст. набуває актуальності прагнення осягнути історичний шлях українського народу. Одним із прикладів цього є «Український реквієм»          В. Птушкіна. Інтерес до історії свого народу спонукає митців рухатися по осі часу в глибину віків, звертаючись до давніх культурних пластів. Так, не вперше давні часи української культури приваблюють Є. Станковича (балет «Ольга»).

Водночас, український музичний театр приваблює опера велика, масштабна за задумом і формою, здатна втілити серйозні універсальні концепції. Справжньою подією в українській музиці останнього десятиліття стала опера Л. Колодуба „Поет” (1998 р., лібрето О. Біляцького та З. Сагалова), яка являє собою масштабне полотно, що складається з майже окремих картин, стрижнем яких є образ Кобзаря різного віку, його почуття, переживання, мрії, сподівання. 

Для втілення серйозного сюжету до жанру опери-ораторії звертається й М. Скорик. Його оперу «Мойсей» благословив папа Римський Іоанн Павло ІІ.

Отже, можна зробити висновок, що, незважаючи на складні умови, музичне мистецтво років незалежності характеризується появою значних музичних творів, які втілюють нові тенденції розвитку музичного мистецтва, спрямовані на оновлення музичної мови й розширення тематики, деякі мають відверто експериментальний характер. У цілому художні досягнення українських композиторів на зламі ХХ –ХХІ століть дають змогу говорити про те, що українська професійна музика вийшла за межі власне національної культури й набула європейського і світового значення. Про це свідчить участь наших митців у престижних міжнародних конкурсах, форумах, майстер-класах, фестивалях, концертах і висока оцінка їх мистецтва критиками. 

  

 

Переглядів: 228 | Додав: cbstolstogo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вітаю Вас, Гість!
Понеділок, 29.04.2024