13:08
Історії для тих, хто серцем любить Україну

Мозаїка її життя

Сьогодні історія про шосткинку, яка вдало керує мозаїкою свого життя. Тетяна Рекун - викладач економічних дисциплін найавторитетнішого навчального закладу нашого міста. Майже у кожній шосткинській сім'ї, якщо гарненько пошукати, знайдеться диплом про успішне закінчення навчального закладу. І майже кожен впевнено може заявити, що свого часу був задоволений своїм вибором.

Скільки ж ролей може поєднувати в собі сучасна жінка? Наша гостя встигає робити все, що до душі. Досягає висот у професії, активно займається громадською діяльністю. Вже десять років своїми руками створює справжні дива, проводить майстер-класи з різних практик ручної роботи. У родинному колі домінує гармонія й любов. Тетяна разом з чоловіком виховують трьох чудових хлопчиків. Саме вони надихають маму і підтримують підвищений рівень маминої активності. І саме для своїх синочків й для всіх мешканців громади Тетяна мріє створити такий простір, де можна було б з користю проводити час. Палко бажає, аби дітей оточували цікаві люди, красиві стіни. Щоб життя у шосткинської молоді було цікавим, різноманітним і щоб вони пишалися своїм містом. Тому прагне зробити для громади якомога більше.

З кого почнемо, з молоді звичайно. Щоб з активувати молодь міста та дати новий поштовх для розвитку неформальних форм освіти Тетяна разом з Серафимою Бондарець та Павлом Анікейцевим вирішили створити громадську організацію Молодіжний центр ШУМ. Планували навчати молодь проєктному менеджементу, проводити курси фінансової грамотності, вивчати секрети успішного лідерства. Але зараз, через зрозумілі причини, всі ці плани перебувають у стані очікування кращих часів. Наразі до #Дня_Європи триває благодійний творчий онлайн - марафон талантів Шосткинщини "Перлина Європи". Творчі колективи міста надсилають відеозаписи своїх виступів, організатори невдовзі назвуть найкращих. Всі благодійні внески будуть перераховані на лікування захисника з Шостки 32-річного Павла Коваленка. https://www.facebook.com/shum.shostka/?ref=page_internal

У 2021 році написала та виграла грант “Культурно-мистецький простір Кочубеївського парку в Ярославці" в Кролевецькій громаді.

Розкішний Кочубеївський парк було закладено у XVII столітті. Хоча і мають Кочубеївські дуби вікову історію, територія навкруги волала «help». Реалізація проєкту випала на літо. Було спектно, бо часто доводилось косити траву, розчищати чагарники, вивозити сміття, аби деревам стало легше дихати. У серпні активісти вже дивились на результат своєї праці щасливими очима і оновлений парк для відпочинку та спілкування зустрів перших відвідувачів. Зараз цей парк - комфортна локація для релаксу. Спеціально для гостей та відвідувачів Тетяна занурилася в лабіринти історії та розробила туристичний маршрут. А цієї весни мешканці громади організували толоку, висадили біля 70-ти трояндових кущів.

У маєтку Кочубеїв залишився рукотворний дизайн, в школі є кімната-музей, де зберігаються деякі вцілілі речі та документи.

Восени 2021 року, до 200-річчя від дня народження Єлизавети Кочубей, відбувся прямий телеміст з Ніццою. Єлизавета народилася в с. Ярославець, останні роки життя проживала у Франції. Ялисавета Василівна захоплювалася музикою і складала романси. Відомо, що у Ніцці вона побудувала розкішний особняк, який згодом став Музеєм образотворчого мистецтва. Спеціально з Ярославця до Ніцци поїхали наші троянди. Їх висадили біля української церкви, могили композиторки та музею. Тепер українські троянди квітують на французькій землі.

Лютий 2022 року зламав наше звичне життя: «Було таке розчарування, бо зупинилося все про що мріялося. Перші дні війни були важкими. Виникло чимало питань, що робити далі. Шукали маршрути, телефонували друзям та думали знайти прихисток в іншій країні, але вирішили: залишаємося вдома».

Тетяна одразу ж долучається екологічного проєкту ГО «Птаха». Активісти організації Олександр Мірошніченко (Глухів), Ніна Пугач (Шостка) переймаються питаннями збереження довкілля та проблемами екології. Планували встановити в місті сітки для сортування, провести в школах навчальні лекції. І тільки «Птаха» вже набрала достатню висоту і розправила крила для вільного польоту, ворожий літак з’явився у небі. Тому політ було відкладено до Дня нашої перемоги. Зараз Тетяна навчається на онлайн-курсах, які проводять польські екоспеціалісти: «Вони діляться своїм досвідом, навчають працювати в цьому напрямку і доносити екологічну тематику до дітей та дорослих взагалі».

А ще захотілось нашій героїні зробити щось таке, чого раніше не робила. Волонтерити не виходить, бо роботу ніхто не відміняв і лекції для студентів треба проводити щоденно. В онлайн-школу за знаннями ходить старший син. А менші два допомагають мамі й брату. Тому вільного часу просто ніде взяти.

«Чого ще я в житті не робила? Точно не малювала на стінах і парканах», – подумала Тетяна і виникла ідея креативного проєкту "Арт-мурал "Україна - наш дім". А так як малювати поки ще не навчилася, звернулася до Олесі Волкової. Проєкт також підтримала директорка закладу: «Супер ідея. Малюйте хоч на всіх стінах і парканах». Звичайно переймалися як сприйме громада. Громада сказала «так». Зараз активісти збирають ідеї, ескізи, погляди, думки. Талановита художниця Олеся Волкова об'єднає ідеї кожного в один масштабний патріотичний малюнок. Це буде нова фото локація в місті, яке привертатиме увагу. https://www.facebook.com/wowhobby

Тетяна старається в усьому знаходити позитив, Їй вдалося досягти внутрішньої гармонії, тому може давати поради як контрюлювати свій емоційний стан: «Старатися мінімізувати перегляд новинних стрічок. Треба відволікатися. Півгодинки максимум з ранку, бо зависаєш і нічого не хочеш робити».

Нові знайомства, творчі ідеї самі приходять у життя, якщо людина закохана в свою справу та постійно перебуває в процесі саморозвитку.

Наступна тема від Тетяни, яка просто приречена на успіх, відкрити в місті курси цікавої української мови. Саме розмовної мови, щоб всі навчилися говорити красиво. Мріє про кінотеатр під відкритим небом для переглядів українського кіно, бо зараз це дуже актуально.

Народження нових ідей - свого роду бонус за попередній позитивний результат. Тому бажання повторення його не забариться. У такому житті не доведеться нудьгувати – адже попереду постійно захоплюючий і вабливий світ ідей, за ними – успішні проєкти.

  

 

Переглядів: 194 | Додав: cbstolstogo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вітаю Вас, Гість!
Субота, 04.05.2024