Напередодні міжнародного дня вишиванки в бібліотеці-філіал №1 пройшла етнографічна година «Чарівна краса вишиванки». Багато цікавих фактів про вишиванку розповіла завідуюча бібліотекою Тетяна Бакун. За їх словами, в давнину люди вірили, що вишиванки наділяють людину силою рідної землі, адже знаки і візерунки, вишиті на них, мають глибоке значення. Ці символи дійшли до наших днів і зараз використовуються для оздоблення сучасних вишиванок.

Присутнім було цікаво дізнатися про візерунки та орнаменти Слобожанщини, зображених на виробах майстринь, представлених на виставці.

  

Переглядів: 244 | Додав: cbstolstogo | Дата: 19.05.2021 | Коментарі (0)

19 травня 2021 року на базі центральної міської бібліотеки відбувся семінар «Місце бібліотеки в об’єднаній територіальній громаді: виклики та перспективи», присвячений практикам інноваційної діяльності бібліотек Шосткинської териториальної громади.

Вступним словом «Організація сучасного бібліотечного простору для надання інноваційних послуг громаді» семінар відкрила заступник директора Світлана Портянко. Світлана Миколаївна підкреслила, що діяльність бібліотек щодо просування читання необхідно розглядати як пріоритетний напрям у бібліотечній діяльності, кардинально змінювати підходи до промоції читання, брати участь в різноманітних конкурсних, проєктних програмах.

Із повідомленням «Бібліотеки ОТГ в сучасному інформаційному просторі» виступила провідний бібліограф Тетяна Плющ. Нині бібліотеки все більше приділяють уваги вразливим групам населення. І допомога бібліотеки, в тому числі і інформаційна, важливий вклад у підвищення їхнього добробуту.

Провідний методист Валентина Макуха ознайомила з цікавою, різноманітною роботою бібліотек громади під час пандемії. Звернула увагу на виконання планових показників, і на те, що бібліотекам необхідно бути креативними. Корисною була консультація провідного бібліотекаря відділу комплектування Ганни Плехової щодо якісної роботи з фондами бібліотек.

Цікавими ініціативами центральної міської бібліотеки, роботою клубів за інтересами та історією успіху у реалізації проєкту «Почути світ, щоб бачити життя» поділилася бібліотекарка читальної зали ЦМБ Анжеліка Пенкина.

Семінар сприяв обміну досвідом між бібліотекарями, був корисним з точки зору набуття та подальшого використання отриманої інформації у роботі з читачами.

  

 

Переглядів: 271 | Додав: cbstolstogo | Дата: 19.05.2021 | Коментарі (0)

З метою привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії нашої держави, відродження національної пам’яті, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства, щороку у третю неділю травня в Україні відзначається День пам’яті жертв політичних репресій. Не оминула ця страшна трагедія і Сумську область.

  

 

 

Переглядів: 199 | Додав: cbstolstogo | Дата: 16.05.2021 | Коментарі (0)

15 травня - перша зустріч після карантину, майже два місяці не бачилися. Розповіли один одному, що читали,що слухали, що дивилися за цей час. Обмінялися думками. Звісно не оминули тему "День Європи", бо саме сьгодні  відзначають цей день.

Щороку у третю суботу травня Україна відзначає День Європи.  Для українців  – це особливий день, адже нашу країну та ЄС єднають спільні цінності, історія та культура.

Довідково. Рада Європи це свято відзначає 5 травня, 9-го – Європейський Союз  як річницю проголошення плану виходу Європи з післявоєнної кризи міністром закордонних справ Франції Робер Шуманом 9 травня 1950 року, відомої також як Декларація Шумана. Перше визнання Дня Європи відбулось у Раді Європи у 1964 році. Пізніше Європейський Союз започаткував свій власний Європейський день на відзначення декларації Шумана, саме тому його називають ще  «Днем Шумана». В України свято відзначають з 2003 року у третю суботу травня згідно з Указом Президента України та «…враховуючи стратегічний курс України на європейську інтеграцію…»

Цього року святкування Дня Європи в Україні припадає  на 15 травня. Це вже 19-й День Європи, який відзначатиме Україна.

Присутні 5 чоловік.

May 15 - the first meeting after quarantine, almost two months were not afraid. They told each other what they had read, what they had listened to, what they had watched during that time. They exchanged views. Of course, they did not miss the topic of "Europe Day", because today they celebrate this day.

Every year on the third Saturday in May, Ukraine celebrates Europe Day. This is a special day for Ukrainians, because our country and the EU are united by common values, history and culture.

For reference. The Council of Europe celebrates this holiday on May 5, the 9th - the European Union as the anniversary of the proclamation of Europe's plan to emerge from the postwar crisis by French Foreign Minister Robert Schuman on May 9, 1950, also known as the Schuman Declaration. The first recognition of Europe Day took place in the Council of Europe in 1964. Later, the European Union launched its own European Day to commemorate the Schuman Declaration, which is why it is also called "Schuman Day". In Ukraine, the holiday has been celebrated since 2003 on the third Saturday of May in accordance with the Decree of the President of Ukraine and "… taking into account the strategic course of Ukraine for European integration…"

This year, the celebration of Europe Day in Ukraine falls on May 15. This is the 19th Europe Day, which will be celebrated by Ukraine.

 

 

Переглядів: 214 | Додав: cbstolstogo | Дата: 15.05.2021 | Коментарі (0)

Велич мистецтва, мабуть, найяскравіше проявляється в музиці, бо вона не має змісту, з яким потрібно рахуватися. Вона - всі форми і наповнення. Вона робить піднесеним і шляхетним все, що береться висловити.

Сьогодні 15 травня День Європи, тому  на зустрічі в "Клубі..." говорили про європейських композиторів. Для обговорення обрали найвідоміших композиторів Східної Европи. 

Ференц  Ліст  — угорський композиторпіаністпедагогдиригентпубліцист, представник музичного романтизму, засновник угорської композиторської школи.

Ференц Ліст — перший піаніст, що виступав із сольними концертами, завдяки яким заслужив визнання професіоналів і публіки. Попри те, що немає жодного звукозапису гри Ліста, його визнано одним з найвпливовіших піаністів своєї епохи. Також був знаним через свою благодійність: навчав безкоштовно талановитих студентів, сприяв фонду пам'яті Бетховена, пожертвував значні кошти на відкриття консерваторії в Будапешті.

Багато з його фортепіанних творів увійшли до «традиційного репертуару» — зокрема «Угорські рапсодії», «Соната сі-мінор» та два фортепіанні концерти.  Органні твори Ліста посіли чільне місце у репертуарі органістів.

Стані́слав Моню́шко  — польський композитор; автор пісень, оперет, балетів, опер; творець польської національної опери. 

Творам Монюшка притаманні мелодійність, ліризм, опора на національний пісенний і танцювальний фольклор, доступність музичної мови, а в музично-сценічних творах — майстерність у створенні індивідуальних характеристик (особливо комічних), у побудові масових, ансамблевих і сольних сцен. Глибоко проникнувши в народно-пісенну культуру, Монюшко створював оригінальні мелодії, багато з яких стали вважатися народними.

Головні риси композиторського таланту Монюшка яскраво втілені в опері «Галька», яка показує соціальні конфлікти й має демократичне спрямування. Патріотичні та демократичні погляди знайшли вираження також у 12 «домашніх пісенниках», опері «Страшний двір» («Зачарований замок»), забороненій царськими властями після кількох спектаклів 1865 року, опері «Парія» (1869) та ін. Монюшко був знайомий з Берджихом Сметаною, який поставив «Гальку» в Празі (1868), Ференцом Лістом, який видав полонези Монюшка, та ін.

Пе́тко Ста́йнов  — болгарський композитор-піаніст, який створив національну хорову баладу. Громадський діяч міжвоєнного часу. Повністю сліпий з 10 років. Автор симфонічної сюїти «Фракійські танці» (1926), симфонічної поеми «Легенда» (1927), увертюри «Балкан» (1936), симфонічної поеми «Фракія» (Тракія, 1937), цілої низки хорових творів. Голова Спілки народних хорів Болгарії.

Справа життя Петко Стайнова — створення нового професійного музичного жанру в болгарській національній музиці — хорової балади. Протягом всього життя П.Стайнов також клав на музику вірші класиків болгарської літератури.

Чіпріа́н Порумбе́ску  — румунський композитордиригент. Один з основоположників румунської класичної музики. Його композиція для пісні «На нашім прапорі написано Союз» (Pe-al nostru steag e scris Unire) стала мелодією Національного гімну Албанії. У своїй творчості використовував румунські народні мелодії. Ім'ям Чіпріана Порумбеску названо Бухарестську консерваторію.

Бе́држіх Фри́дрих Сме́тана   — чеський композитор. Основні твори — опера «Продана наречена» (чеськ. Prodaná nevěsta), цикл із шести симфонічних поем «Моя Батьківщина». Грав на фортепіано та скрипці. Тоді почав писати музику. 

У жовтні 1843 року перїхав до Праги і вступив до музичної школи талановитого піаніста Йозефа Прокша. Під час навчання відвідував концерти Ференца Ліста, Мошелеса, Сигізмунда ТальбергаКлари Шуман. Писав в основному фортепіанні твори. Сонатою для фортепіано соль мінор закінчив навчання в школі Прокша в 1846 році. Влітку 1848 року відкрив приватну музичну школу.

Після обговорення та прослуховування музичних фрагментів дійшли до висновку, що східноєвропейська музична школа, суттєво відрізняється від західноєвропейської.

    

  

 

 

 

 

Переглядів: 480 | Додав: cbstolstogo | Дата: 15.05.2021 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 62 63 64 65 66 ... 235 236 »
Вітаю Вас, Гість!
Четвер, 28.03.2024