Сьогодні, 25 травня, у центральній міській бібліотеці відбулося урочисте відкриття першої персональної виставки  художника-аматора  Андрія Коновця. Андрій пише прекрасні ліричні вірші. Живопису навчався на мистецькому факультеті Університету ІІІ віку, бере участь у багатьох виставках.

Виставка носить символічну назву "Мої перші кроки в мистецтві", а представлені на ній і вже відомі картини, і нові роботи автора. Написані  маслом на полотні, різножанрові, та всі однаково яскраві та мальовничі.

Андрій закоханий у природу. Іриси, півонії, лілії, нарциси, бузок оживають у його картинах. Зображаючи красу ніжних бузкових квітів, Андрій зумів передати навіть відчуття, що випромінюють ароматні грона.

«Малюю все, що мене хвилює і зачаровує в сучасному оточенні. Я повністю занурююся в картини, забуваю про всі життєві негаразди і отримую величезне задоволення від творчості. Хочеться зробити ще більше, вдосконалити свою майстерність. Це потребує великої праці над собою», – ділиться роздумами автор.

 Персональна виставка Андрія Коновця у центральній міській бібліотеці працюватиме  до 18 червня.

  

  

 

Переглядів: 229 | Додав: cbstolstogo | Дата: 25.05.2021 | Коментарі (0)

24 травня -  День слов’янської  писемності  та культури. В цей день всі слов’янські країни вшановують пам’ять святих рівноапостольних Кирила і Мефодія. За різними історичними джерелами видатні візантійські просвітителі упорядкували слов’янський алфавіт, заклали основу для подальшого удосконалення кирилиці, якою як національним алфавітом сьогодні користуються понад 250 млн. людей і яка стала третім офіційним алфавітом Європейського Союзу після латини і грецького письма.

Хочете більш  дізнатись   про  історію  слов’янської  писемності  та культури? Книги з фонду юнацького відділу ЦМБ допоможуть вам в цьому.‘

 

Переглядів: 204 | Додав: cbstolstogo | Дата: 24.05.2021 | Коментарі (0)

Якщо хочеться полоскотати собі нерви, пірнути в книгу з головою і від душі попереживати, кращого жанру, ніж хоррор, не знайдеш. Ці книги неможливо розтягувати, так  краще відводити під читання весь вільний вечір, що плавно перетікає в ніч. Оглянутися не встигнете, як будете дочитувати останню сторінку ... і боятися-боятися-боятися. Яке щастя, що за вікном уже ранок, після такого страху і не заснути. Загалом, то що треба! 

Книги що написані у жанрі хоррор саме такою була тема зустрічі в англомовному клубі сьогодні 22 травня.

Присутні 6 чоловік.

If you want to tickle your nerves, dive into a book with your head and worry from the heart, you will not find a better genre than horror. These books can not be stretched, so it is better to take for reading all the free evening, which flows smoothly into the night. You won't have time to look back, as you will finish reading the last page ... and be afraid-be afraid-be afraid. What happiness that it is already morning outside the window, after such fear and not fall asleep. In general, what you need!

Books written in the horror genre were the theme of a meeting at an English-language club today, May 22.

  

 

 

 

Переглядів: 229 | Додав: cbstolstogo | Дата: 22.05.2021 | Коментарі (0)

Ми знову зустрічаємося у кіноклубі  Docudays UA.

22 травня перегляд і обговорення фільму проходить у комбінованому форматі:  онлайн і офлайн одночасно.

Переглядали фільм «Боротьба Джамали».

Дуже особистий і потужний портрет надзвичайно талановитої жінки, виступ якої на конкурсі Євробачення викликав у світової спільноти одразу шок і захоплення.

Слова  пісні, її феєричний виступ пролили світло на історичні події та сучасну політичну ситуацію. Журналістка Елін Йонссон зафільмувала життя Джамали та її родини в Україні і Криму, змалювавши її трагічну сімейну історію та нинішню неспокійну ситуацію і складність становища кримських татар у наш час.

 Сусанна Джамаладінова народилася в Оші (Киргизька РСР) у родині кримського татарина і вірменки. Після переселення із Криму до цієї центральноазійської республіки під час Другої світової війни її родина повернулася до Криму лише у 1989 році. Її родичі по материній лінії були заможними вірменськими селянами, доки землю її прапрадіда не відібрали, а його самого не вислали до Оша. Щоб її родина мала змогу купити нерухомість у Криму, її мати мусила на чотири роки розлучитися із батьком і повернути собі дівоче прізвище. У ті часи радянська влада не дозволяла етнічним кримським татарам купувати нерухомість у Криму.

Після перегляду емоції переповнюють. Дехто не може стримати сліз. Обговорення починається не одразу. Треба декілька хвилин, щоб оговтатися.

Чому за провину деяких людей повинен відповідати цілий народ? Чому минули роки, але нічого не змінилося? Чи може щось змінити пересічна людина? Чи переможе Джамала? Ось основні питання що звучали на обговоренні.

Пані Зоя: «Серед кримських татар було багато героїв війни. Але незважаючи на це, їхні сім’ї також було депортовані. Це ганебно, такого не повинно бути».

Пан Олексій: «Можливо у Сталіна був особистий привід мститися цілому народу».

Пан Артем: «Фільм вражає ще й тому, що ти знаєш Джамалу. Вона живе поряд в моїй країні. Дивлячись на неї, я ніколи не замислювався, що її родина пережила таку трагедію. Неприпустимо так поводитися з людьми».

Пані Любов: «З 2017 року вже минуло 4 роки, але нічого не змінилося. Про проблему Криму вже майже не говорять, складається враження що до цієї проблеми всі вже звикли…».

Про трагедію кримськотатарського народу варто говорити, бо й досі боротьба триває.

На заході присутня юристка Безоплатної правової допомоги Юлія Зацаринна.

  

 

 

  

 

Переглядів: 228 | Додав: cbstolstogo | Дата: 22.05.2021 | Коментарі (0)

«Я прожила красиво», - такими словами зустріла нас Алла Андріївна Клевак – майстриня вишивальниця, чудова і надзвичайно приємна жінка, спілкування з якою стало для нас важливою подією.

Вірніше, важливих подій сьогодні сталося три, бо мали щастя записати розповіді талановитих майстринь і прекрасних Жінок про вишивку та її значення одразу в трьох родинах.

Аллі Андріївні у цьому році виповнюється 89 років. Вона розповіла нам і про своє дитинство. і про те як навчалася в бібліотечному технікумі. П’ять років працювала у бібліотеці, а потім присвятила свою долю вихованню дітей. З 1969 року працювала в середній школі №1, спочатку викладала в молодших класах, а пізніше – в старших. Зі школою підтримує гарні стосунки й досі. ЇЇ добре пам’ятають і завжди вітають зі святами.

Вишивання стало її улюбленою справою: «В жизни нужно чем-то заниматься, тогда легче жить. Нельзя только один борщ варить».

Художній хист мали всі члени родини. Талановитим художником був син, найбільше йому вдавалися портрети.

Роботи майстрині зберігаються в особистих колекціях у Німеччині, Америці. А у Москві її рушниками оформлено кафе, тут навіки поселився український колорит.

Сестра Алли Андріївни Людмила Михайлована Опенько також неймовірна майстриня. 15 суперово вишитих рушників. від яких неможливо відвести погляд то мов живі. Якщо торкнешся - відчуєш тепло й почуєш шепіт кольорів.

«Кто из предков обладал этим даром, достоверно неизвестно. У меня четверо внуков и я вышила всем по три рушника: однин Хлеб-соль, другой – Божничок, третий – праздничный». А ще Людмила Михайлівна вишиває пасхальні серветки і дарує їх усім друзям. До друзів ми віднесли і себе, бо нам також було подаровану чудову серветку.

Цей день став винятковим і для майстринь, і для нас. Приємна розмова, вишукані роботи, які викликають захоплення, цікаві розповіді, якими ми поділимося з вами.

Близько 100 років вишитій сорочці, яку сьогодні вдягнула майстриня аматорка Раїса Левдік. Сорочці 100, а вигляд має як новенька. А всього у колекції Раїси Василівни зберігається 70 вишиванок. Вишиванки нашого регіону прикрасили сьогодні Шосткинську бібліотеку і подарували стільки позитивних відчуттів.

  

  

 

Переглядів: 898 | Додав: cbstolstogo | Дата: 19.05.2021 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 61 62 63 64 65 ... 235 236 »
Вітаю Вас, Гість!
П`ятниця, 29.03.2024