«Я прожила красиво», - такими словами зустріла нас Алла Андріївна Клевак – майстриня вишивальниця, чудова і надзвичайно приємна жінка, спілкування з якою стало для нас важливою подією.

Вірніше, важливих подій сьогодні сталося три, бо мали щастя записати розповіді талановитих майстринь і прекрасних Жінок про вишивку та її значення одразу в трьох родинах.

Аллі Андріївні у цьому році виповнюється 89 років. Вона розповіла нам і про своє дитинство. і про те як навчалася в бібліотечному технікумі. П’ять років працювала у бібліотеці, а потім присвятила свою долю вихованню дітей. З 1969 року працювала в середній школі №1, спочатку викладала в молодших класах, а пізніше – в старших. Зі школою підтримує гарні стосунки й досі. ЇЇ добре пам’ятають і завжди вітають зі святами.

Вишивання стало її улюбленою справою: «В жизни нужно чем-то заниматься, тогда легче жить. Нельзя только один борщ варить».

Художній хист мали всі члени родини. Талановитим художником був син, найбільше йому вдавалися портрети.

Роботи майстрині зберігаються в особистих колекціях у Німеччині, Америці. А у Москві її рушниками оформлено кафе, тут навіки поселився український колорит.

Сестра Алли Андріївни Людмила Михайлована Опенько також неймовірна майстриня. 15 суперово вишитих рушників. від яких неможливо відвести погляд то мов живі. Якщо торкнешся - відчуєш тепло й почуєш шепіт кольорів.

«Кто из предков обладал этим даром, достоверно неизвестно. У меня четверо внуков и я вышила всем по три рушника: однин Хлеб-соль, другой – Божничок, третий – праздничный». А ще Людмила Михайлівна вишиває пасхальні серветки і дарує їх усім друзям. До друзів ми віднесли і себе, бо нам також було подаровану чудову серветку.

Цей день став винятковим і для майстринь, і для нас. Приємна розмова, вишукані роботи, які викликають захоплення, цікаві розповіді, якими ми поділимося з вами.

Близько 100 років вишитій сорочці, яку сьогодні вдягнула майстриня аматорка Раїса Левдік. Сорочці 100, а вигляд має як новенька. А всього у колекції Раїси Василівни зберігається 70 вишиванок. Вишиванки нашого регіону прикрасили сьогодні Шосткинську бібліотеку і подарували стільки позитивних відчуттів.

  

  

 

Переглядів: 905 | Додав: cbstolstogo | Дата: 19.05.2021 | Коментарі (0)

Напередодні міжнародного дня вишиванки в бібліотеці-філіал №1 пройшла етнографічна година «Чарівна краса вишиванки». Багато цікавих фактів про вишиванку розповіла завідуюча бібліотекою Тетяна Бакун. За їх словами, в давнину люди вірили, що вишиванки наділяють людину силою рідної землі, адже знаки і візерунки, вишиті на них, мають глибоке значення. Ці символи дійшли до наших днів і зараз використовуються для оздоблення сучасних вишиванок.

Присутнім було цікаво дізнатися про візерунки та орнаменти Слобожанщини, зображених на виробах майстринь, представлених на виставці.

  

Переглядів: 248 | Додав: cbstolstogo | Дата: 19.05.2021 | Коментарі (0)

19 травня 2021 року на базі центральної міської бібліотеки відбувся семінар «Місце бібліотеки в об’єднаній територіальній громаді: виклики та перспективи», присвячений практикам інноваційної діяльності бібліотек Шосткинської териториальної громади.

Вступним словом «Організація сучасного бібліотечного простору для надання інноваційних послуг громаді» семінар відкрила заступник директора Світлана Портянко. Світлана Миколаївна підкреслила, що діяльність бібліотек щодо просування читання необхідно розглядати як пріоритетний напрям у бібліотечній діяльності, кардинально змінювати підходи до промоції читання, брати участь в різноманітних конкурсних, проєктних програмах.

Із повідомленням «Бібліотеки ОТГ в сучасному інформаційному просторі» виступила провідний бібліограф Тетяна Плющ. Нині бібліотеки все більше приділяють уваги вразливим групам населення. І допомога бібліотеки, в тому числі і інформаційна, важливий вклад у підвищення їхнього добробуту.

Провідний методист Валентина Макуха ознайомила з цікавою, різноманітною роботою бібліотек громади під час пандемії. Звернула увагу на виконання планових показників, і на те, що бібліотекам необхідно бути креативними. Корисною була консультація провідного бібліотекаря відділу комплектування Ганни Плехової щодо якісної роботи з фондами бібліотек.

Цікавими ініціативами центральної міської бібліотеки, роботою клубів за інтересами та історією успіху у реалізації проєкту «Почути світ, щоб бачити життя» поділилася бібліотекарка читальної зали ЦМБ Анжеліка Пенкина.

Семінар сприяв обміну досвідом між бібліотекарями, був корисним з точки зору набуття та подальшого використання отриманої інформації у роботі з читачами.

  

 

Переглядів: 280 | Додав: cbstolstogo | Дата: 19.05.2021 | Коментарі (0)

Вітаю Вас, Гість!
Субота, 20.04.2024